MØTTE DALAI LAMA:  Bilden viser statsledere, statsråder, kongelige og parlamentspresidenter som har møtt Dalai Lama. Den norske regjeringen sier nei til å møte tibetanernes åndelige leder. Foto: Reuters/ NTB Scanpix/ Dalailama.com. Montasje: Dagbladet
MØTTE DALAI LAMA: Bilden viser statsledere, statsråder, kongelige og parlamentspresidenter som har møtt Dalai Lama. Den norske regjeringen sier nei til å møte tibetanernes åndelige leder. Foto: Reuters/ NTB Scanpix/ Dalailama.com. Montasje: DagbladetVis mer

Kina tilfreds med norsk nei til Dalai Lama

Kina er tilfreds med at statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende ikke vil ta imot Dalai Lama, når den tibetanske eksillederen besøker Oslo i mai. - Den norske holdningen er bra, sier en talsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge gjorde galt i å betrakte Dalai Lama som en god venn. Regjeringen i Beijing har merket seg de nye signalene fra Oslo, framholdt det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Qin Gang på en orientering for mediene i Beijing mandag.

- Norge bør samvittighetsfullt følge opp Kinas bekymringer, og ta virkelig skritt for å rette opp tidligere feil. På den måten kan man skape positive forhold for å bedre og utvikle det tosidige forholdet, fortsatte Qin.

Kinas forhold til Norge har vært på frysepunktet siden 2010, da Nobelkomiteen i Oslo ga fredsprisen til den opposisjonelle kineseren Liu Xiaobo. Dalai Lamas planer om et besøk i Norge fra 7. til 9. mai har skapt ny spenning.

Utenriksminister Brende varslet før helgen at ingen representanter for norske myndigheter vil møte Dalai Lama mens han er i Norge. Hovedbegrunnelsen var den «ekstraordinære situasjonen» der det ikke er noen reell politisk kontakt mellom Norge og Kina.

(NTB)