MAOS SEKRETÆR: Det er ingen hvemsomhelst som har underskrevet brevet. Forfatter av brevet er Hu Jiwie, tidligere redaktør av kommunistenes avis Folkets Dagsavis. I tillegg har Li Rui (93) skrevet under, han var Mao Zedongs sekretær i en periode. Foto: SCANPIX
MAOS SEKRETÆR: Det er ingen hvemsomhelst som har underskrevet brevet. Forfatter av brevet er Hu Jiwie, tidligere redaktør av kommunistenes avis Folkets Dagsavis. I tillegg har Li Rui (93) skrevet under, han var Mao Zedongs sekretær i en periode. Foto: SCANPIXVis mer

- Kina trenger ytringsfrihet nå

23 veteraner i det kinesiske kommunistpartiet har skrevet et åpent brev der de krever ytringsfrihet. Blant dem er Maos tidligere personlige sekretær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den norske nobelkomité ga den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fredsprisen fredag. Umiddelbart startet sensuren i Kina, CNNs sending fra Oslo gikk i svart, det samme gjorde andre nyhetssendinger, mens prisen ikke ble omtalt i kinesiske medier.

Siden fredag har Kina reagert kraftig overfor Norge, for å ha delt ut prisen til «en kriminell». Xiaobo ble idømt en fengselsdom på elleve år i fjor for å ha ytret at Kina bør gjennomføre fredelige politiske reformer.

Brev for ytringsfrihet Nå kan Fredsprisen ha fått sitt første synlige resultat, hvis man ser bort ifra kinesisk boikott av møter med norske regjeringsmedlemmer og popartister. I et brev datert 11. oktober skriver 23 veteraner i det kinesiske kommunistpartiet at ytringsfriheten i landet må respekteres, «i tråd med hva grunnloven sier».

I går ble brevet kjent offentlig og referert i internasjonale media. I dag morges fikk Dagbladets tilgang til brevet.

Det er ingen hvemsomhelst som har underskrevet brevet. Forfatter av brevet er Hu Jiwie, tidligere redaktør av kommunistenes avis Folkets Dagsavis. I tillegg har Li Rui (93) skrevet under, han var Mao Zedongs sekretær i en periode.

Brevet inneholder åtte punkter, der veteranene ønsker foradring:

- Respekter journalister 1. Avskaff institusjonene som sponser kinesisk media (det er disse som kontrollerer media i Kina, journ. anm.), tillat selvstendige pressehus - der eierne av avisene og redaktørene er ansvarlig for innholdet.

2. Respekter journalistene, og gjør dem sterke. Journalister bør være «ukronede konger». Å rapportere om hendelser i offentligheten og avsløre korrupsjon er et viktig oppdrag på vegne av folket. Slutt umiddelbart å fengsle journalister.

3. Avskaff overvåkning av journalister som rapporterer utenfor sin delstat.

4. Internett er en viktig plattform for diskusjon og informasjon og det er en viktig kanal for folkets meninger. Offentlige spioner på internett må avskaffes, det samme må teknologiske begrensninger som hindrer fri flyt av informasjon.

- Slutt med propaganda 5. Innrøm feil i kommunistpartiets historie. Kinesiske borgere fortjener å få vite om feil som er gjort av partiet, det bør ikke være noen tabuer på dette feltet.

6. Man bør gjennomføre et prøveprosjekt der man privatiserer to utvalgte aviser. Dette bør så utvides, siden det er på denne måten man oppnår politiske reformer. Det er pinlig for et eneveldig parti å bruke skattepenger på å drive media, som kun skriver pent om regjeringen. Dette er noe som ikke er tillatt i demokratiske nasjoner.

7. Tillat fri handel med bøker fra Hong Kong og Macao. Vi er med i WTO og er økonomisk knyttet til resten av verden, forsøk på å forbli et kulturelt lukket samfunn strider mot den veien vi allerede går. Hong Kong og Macao tilbyr oss høyverdig kultur på vår egen dørterskel, dette bør ønskes velkommen.

8. Reformer ulike propagandaorganer, slik at sannferdig informasjon kommer ut til riktig tid.

- YTRINGSFRIHETEN MÅ RESPEKTERES: Nå kan Fredsprisen ha fått sitt første synlige resultat, hvis man ser bort ifra kinesisk boikott av møter med norske regjeringsmedlemmer og popartister. I et brev datert 11. oktober skriver 23 veteraner, blant annet Li Rui, i det kinesiske kommunistpartiet at ytringsfriheten i landet må respekteres, «i tråd med hva grunnloven sier». Foto: SCANPIX
- YTRINGSFRIHETEN MÅ RESPEKTERES: Nå kan Fredsprisen ha fått sitt første synlige resultat, hvis man ser bort ifra kinesisk boikott av møter med norske regjeringsmedlemmer og popartister. I et brev datert 11. oktober skriver 23 veteraner, blant annet Li Rui, i det kinesiske kommunistpartiet at ytringsfriheten i landet må respekteres, «i tråd med hva grunnloven sier». Foto: SCANPIX Vis mer