Kina truer med å stanse samarbeid med USA

KINESISK MUR: USAs påtrooppende president Donald Trump har åpenbart provosert Kina med sine krasse utspill mot Beijing og telefonsamtalen han hadde med Taiwans president. Foto: NTB / Scanpix
KINESISK MUR: USAs påtrooppende president Donald Trump har åpenbart provosert Kina med sine krasse utspill mot Beijing og telefonsamtalen han hadde med Taiwans president. Foto: NTB / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina truer med å stanse samarbeidet med USA på flere områder hvis Donald Trump endrer USAs syn på forholdet mellom Kina og Taiwan, melder NTB.

Den kinesiske regjeringen sier i en uttalelse at den er «alvorlig bekymret»

Signalet fra kinesiske myndigheter kommer etter at USAs neste president Donald Trump kom med til dels oppsiktsvekkende uttalelser i et intervju med den amerikanske TV-kanalen Fox News.

Sår tvil

- Jeg forstår «ett Kina»-politikken, men jeg vet ikke hvorfor vi må være bundet av «ett Kina»-politikken, med mindre vi får til en avtale med Kina om andre ting, som for eksempel handel, sier Donald Trump i et intervjuet med Fox News.

Under hele valgkampen varslet Trump en tøffere linje overfor den asiatiske stormakten. Så langt tyder alt på at Trump har til hensikt å følge opp løftene.

Det startet med at han i begynnelsen av desember snakket med Taiwans president Tsai Ing-wen på telefon. Dermed ble Trump den første sittende eller blivende presidenten i USA som har hatt direkte kontakt med Taiwans leder siden 1979.

Krever mer

I gårsdagens TV-intervju fulgte Trump opp med å konfrontere Kina. Han anklaget kineserne for ikke å samarbeide med USA i valutaspørsmålet. Han pekte på situasjonen i Nord-Korea og landets kjernefysiske våpen, samt den spente situasjonen i Sør-Kinahavet, der han sier Kina bygger en massiv festning.

Trump var tydelig på at han mener Kina burde gjøre mer når det gjelder å håndtere Nord-Korea.

- De hjelper oss ikke i det hele tatt, sier Trump.

Den statlige kinesiske avisa Global Times skriver at Kina kan svare med å selge våpen til USAs fiender hvis Trump endrer USAs politikk overfor Kina og Taiwan.