Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina truer med å strupe Japans økonomi

På grunn av en ubebodd øygruppe i Øst-Kinahavet.

STRIDENS KJERNE: Senkaku/Diaoyu Islands er av strategisk betydning for skipstrafikk, fiske og fordi det i 1968 ble funnet spor av oljeforekomster nær øyene. Foto: NTB Scanpix
STRIDENS KJERNE: Senkaku/Diaoyu Islands er av strategisk betydning for skipstrafikk, fiske og fordi det i 1968 ble funnet spor av oljeforekomster nær øyene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av den kinesiske regjeringens viktigste økonomiske rådgivere har rådet landets ledere til å bruke økonomisk slagkraft til å få Japan ned i knestående.

Bakgrunnen for oppfordringen er den dype konflikten som har oppstått mellom de to landene rundt en øygruppe i Øst-Kinahavet som på japansk kalles Senkaku og på kinesisk heter Diaoyu.

Analytikere frykter en handelskrig mellom Asias to største økonomier på grunn av striden om de omstridte øyene.

Japans største kreditor Forslaget om det økonomiske strupetaket kommer ifølge The Telegraph fra Jin Baisong ved the Chinese Academy of International Trade, som i kommunistpartiets avis skriver at Kina bør benytte seg av sin posisjon som Japans største kreditor til å «iverksette sanksjoner mot Japan på den mest effektfulle måten».

Baisong avviser argumenter om at et slikt grep potensielt kunne være destruktivt for begge parter.

- Det er klart at Kina kan ramme den Japanske økonomien sterkt uten å selv merke noen særlig effekter, skriver Baisong.

Det er uklart om han snakket med velsignelse fra Kinas Politbyrå.

Dataangrep Japanske nasjonalister tok seg i går i land på det som i Japan heter Senkaku-øyene, og plantet det japanske flagget.

I kveld er minst 19 japanske nettsider rammet av dataangrep, deriblant hjemmesidene til det japanske forsvars- og innenriksdepartementet.

Japanske myndigheter mener sporene peker mot hackere i Kina, skriver avisa Kyodo News.
 
Rasende kinesere har i flere dager demonstrert mot den japanske ambassaden i Beijing, og rasert japanske restauranter og butikker i flere byer.

En armada på rundt 1000 fiskebåter ble i går sendt for å markere kinesisk suverenitet. Ved øyene sto den japanske kystvakta og ventet på dem.

Krigsoppgjør Konflikten om øygruppa toppet seg i går, på årsdagen for «Mukden-hendelsen» i 1931.

Dagen skulle vise seg å bli begynnelsen til den japanske invasjonen av Mandsjuria, starten på den japansk-kinesiske krig og i realiteten starten på 2. verdenskrig.

Sett fra Kina handler konflikten om øyene seg om mer enn olje, gass og fisk.

Den handler også om et krigsoppgjør etter 2. verdenskrig som har vært mangelfullt. Massakren i Nanjing i 1937 var en av de verste under 2. verdenskrig.

Rundt 300000 mennesker ble drept i Kinas gamle hovedstad.

- Ikke noe nytt Kina bruker samme argumentasjon som de bruker i Sør-Kinahavet. De mener en lang historie ned skipstrafikk, handelsveier og fiske viser at øyene er kinesisk.

- Dette er ikke noe nytt, sier førsteamanuensis Øystein Tunsjø ved Senter for asiatiske sikkerhetsstudier hos Institutt for forsvarsstudier (IFS).

- Spørsmålet vi må stille oss er hvorfor konflikten blusser opp nå. En mulig forklaring er den innenrikspolitiske situasjonen i Kina. Den kinesiske økonomien viser for første gang alvorlige svakhetstegn, og kommunistpartiet skal gjennomføre et lederskifte, sier Tunsjø.

- I denne situasjonen kan det å fyre opp under en konflikt med Japan være en god avledningsmanøver.

- Samtidig er det også et element av at Kina har vokst seg stor og mektig. De vil ikke la seg diktere av andre i spørsmål om territoriell suverenitet, og de vil i hvert fall ikke ha noe av at USA trekkes inn i dette, sier Tunsjø.

Kjøpte øyene Striden om øyene startet i denne omgang for noen uker siden. Da kjøpte den japanske staten de omstridte øyene av en privatmann, etter at det ble kjent at en profilert nasjonalist var i ferd med å kjøpe dem.

Det førte til voldsomme kinesiske protester, som i flere byer kom ut av kontroll.

Mer enn territorialdisputt og et historisk betent forhold mener Tunsjø at konflikten nå viser at hele dynamikken i regionen er i ferd med å endre seg.

- Sett fra japanernes side er vi i ferd med å bevege oss inn i ei tid der Kina utgjør den største trusselen og at det å demme opp for Kina bare blir viktigere og viktigere, sier Tunsjø.

Tokyo-børsen ned - Japanerne ønsker at amerikanerne skal sette ned foten for Kinas aggresjon, og bruker derfor denne konflikten til å rope varsku. I realiteten er det bare Japan og USA som kan demme opp for Kina i Øst-Asia.

Dynamikken i den politiske konfrontasjonen er farlig, og de japanske børsene sank som en stein i går.

Toyota og Honda er blant en rekke japanske bedrifter som de siste dagene har stanset sin produksjon ved sine kinesiske fabrikker, eller stengt sine butikker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media