Kina og USA

Kina truer USA: - Vil kjempe til siste slutt

Kritiserer USA for landets støtte til Taiwan og militær aktivitet i Sør-Kinahavet.

IKKE TILFREDS: Kina er ikke særlig fornøyd med USAs militære tilstedeværelse i Sør-Kinahavet. Foto: AFP
IKKE TILFREDS: Kina er ikke særlig fornøyd med USAs militære tilstedeværelse i Sør-Kinahavet. Foto: AFPVis mer

Den kinesiske forsvarsministeren Wei Fenghe kritiserte USA søndag for landets støtte til et selvstyrt Taiwan og for de amerikanske marinoperasjonene i Sør-Kinahavet, skriver The Guardian.

Wei understreket samtidig at konflikt eller krig mellom de to landene ville være en katastrofe.

Under det asiatiske forsvarstoppmøtet i Singapore la Wei likevel ikke skjul på at Kina ville «kjempe til siste slutt» hvis noen forsøker å splitte Kina fra Taiwan.

Utelukker ikke maktbruk

Beijing anser Taiwan som et hellig territorium som skal tas med maktbruk om nødvendig.

KINA: Ketil Kjenseth, leder av Tibet-komiteen på Stortinget, om morgendagens besøk i Stortinget fra den kinesiske toppolitikeren Li Zhanshu. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

- Ingen forsøk på å splitte Kina vil lykkes. Enhver forstyrrelse i Taiwan-spørsmålet er dømt til å mislykkes, sier Wei og legger til:

- Vi vil arbeide for fredelig gjenforening med stor oppriktighet og den største innsats, men vi gir ingen løfter om å avstå fra bruken av makt, sier forsvarsministeren.

Klimaet mellom Kina og USA er blitt stadig kjøligere på grunn av bitter handelskrig, amerikansk støtte til Taiwan og Kinas sterke militære stilling i Sør-Kinahavet, der USA også patruljerer farvannene.

USA svarer

Lørdag uttalte USAs forsvarsminister Patrick Shanahan at USA ikke lenger vil «gå på tærne» rundt kinesisk oppførsel i Asia.

Wei, med klar referanse til USA uttalte:

- Noen land fra utenfor regionen kommer til Sør-Kinahavet for å vise muskler i navigeringsfrihetens navn.

Deretter gjorde Wei det klart at Kina vil «kjempe til siste slutt» hvis USA ønsker å kjempe om handelsspørsmål, men hvis Washington ønsker å snakke «vil vi holde døra åpen».

Den kinesiske visehandelsministeren Wang Shouwen ville på en pressekonferanse søndag ikke kommentere hvorvidt president Xi Jinping skal møte den amerikanske presidenten Donald Trump på denne måneds G20-toppmøte i Japan.

- Mer agressivitet

Leder for mediagruppa ved Forsvarets høgskole, orlogskaptein Thomas Slensvik ser nå en klar skjerping av retorikken, USA og Kina imellom.

- Ja, det er mer agressivitet å spore på begge sider, sier eksperten.

Slensvik peker på at Kina driver generell, stedvis utbygging i Sør-Kinahavet, samtidig som den kinesiske marinen blir stadig større.

- USA ønsker det åpne hav, det frie hav, og benytter «freedom of navigation operations» i Sør-Kinahavet og i hav over hele verden for å stadfeste det, forklarer orlogskapteinen.

- Uakseptabelt for Kina

Det er likevel Taiwan-spørsmålet som forverrer forholdet mellom USA og Kina akkurat nå, mener Slensvik.

- Det er første gang siden 1979 at USA har hatt slike samtaler med Taiwan. At USA uttrykker støtte til Taiwan, er noe Kina tar svært alvorlig.

Slensvik understreker at verken USA, Kina eller andre som opererer i Sør-Kinahavet i utgangspunktet er interessert i en konflikt.

- Den ukjente faktoren er Taiwan. Krav om økt selvstendighet eller brutte bånd, vil være uakseptabelt for Kina. Dette har Kina ment hele tida, men nå føler de behov for å uttrykke det, sier Slensvik.

- Og, ja, da truer de med maktbruk.