Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina truet USA med «storstilt krig»: Trump nekter å vike

Det stormer i det politiske farvannet mellom USA og Kina. 

ISFRONT: Forholdet mellom USA og Kina virker til å bli stadig kjøligere. Donald Trump er fersk i Det hvite hus, men akter ikke å slippe den tøffe linja overfor Kina. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, Luis Hidalgo
ISFRONT: Forholdet mellom USA og Kina virker til å bli stadig kjøligere. Donald Trump er fersk i Det hvite hus, men akter ikke å slippe den tøffe linja overfor Kina. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, Luis Hidalgo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA varsler kamp om Sør-Kinahavet, og landets nye administrasjon gjentok mandag at de akter å utfordre Kinas dominans i området.

Pressetalsmann Sean Spicer formidlet Donald Trumps tøffe linje mot Beijing mandag og fortalte at «USA kommer til å sikre at vi forsvarer våre interesser» i Sør-Kinahavet, skriver The Guardian.

Uttalelsen kommer på første ordinære arbeidsdag for nyinnsatte president Trump, og bare en uke etter Kina varslet mulighet for «storstilt krig» dersom USA forsøker å hindre landets interesser i området.

MÅTTE SVARE FOR SEG: Donald Trumps pressesekretær, Sean Spicer, ble blant annet spurt om han ville komme til å fortelle sannheten under pressebriefen i Det hvite hus. Video: The White House Vis mer

Brygger til storm?

Trump-administrasjonen virker ikke til å føle seg truet av Kinas advarende tone. Kina gjør i dag krav på nesten hele Sør-Kinahavet, mens fem land og Taiwan gjør krav på deler av de samme områdene. Spicer gjorde det klart at USAs nye politiske ledelse ikke akter å bare gi Kina råderett i havområder som er i dag er internasjonale.

- Hvis de øyene faktisk er i internasjonalt farvann og ikke del av Kina, ja, da kommer vi til å sikre at vi forsvarer internasjonale interesser fra å bli tatt over av ett land, sier Spicer ifølge NTB og la til:

- Vi kommer til å sørge for at våre interesser er ivaretatt, fortsatte Spicer.

- Tydelig signal

Rex Tillerson, som mandag ble godkjent av Senatet utenrikskomité som Trumps nye utenriksminister, har tidligere lagt seg på samme linje. Tillerson fortalte tidligere denne måneden at Kinas tilgang på de omstridte kunstige øyene i området «ikke tolereres».

Det er ventet at Trump kommer til å trappe opp USAs tilstedeværelse i Stillehavet betydelig, og vise muskler mot Kina til sjøs også i Sør-Kinahavet. Tidligere har blant annet Japan og Kina stått i bitter konflikt over enkelte av øyene i området.

- Vi må sende Kina et tydelig signal om at byggingen av kunstige øyer må stoppe, og at deres adgang til disse øyene ikke tillates. De tar kontroll over områder som ikke tilhører Kina, uttalte Tillerson for to uker siden.

Hard mot Kina

Trump har vist at han akter å handle umiddelbart. Mandag kveld signerte den ferske presidenten tre presidentordre. Den ene handler om at han vil trekke USA ut av handelsavtalen TPP. I tillegg signerte en presidentordre som stanser bistand til utenlandske organisasjoner som støtter abort. Forbudet gjør det straffbart å yte føderal bistand til internasjonale grupper som utfører aborter eller sprer informasjon om abort.

Kina er ikke blant landene TPP-avtalen omfatter. Avtalen ble imidlertid ansett som en amerikansk mulighet til å tøyle den stadig voksende økonomiske makta Kina besitter.

Trumps postive holdning til Taiwan har også erget Beijing gjentatte ganger siden forretningsmannen vant valget i november i fjor.

I USA har justisdepartementet nærmest slått alarm om patent-tyverier. De sier at Kina driver målrettede etterretningsaksjoner mot nær sagt alle typer bedrifter i USA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media