FAST: Kinas romprogram bygger nå det som kommer til å bli verdens største teleskop som først og fremst skal jakte utenomjordisk liv. Men det går på bekostning av liv av det jordiske slaget. Foto: EPA/NTB Scanpix
FAST: Kinas romprogram bygger nå det som kommer til å bli verdens største teleskop som først og fremst skal jakte utenomjordisk liv. Men det går på bekostning av liv av det jordiske slaget. Foto: EPA/NTB ScanpixVis mer

Kina tvinger 9000 mennesker til å flytte i jakten på utenomjordisk liv

Får 16 000 kroner i kompensasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kinas romprogram bygger nå det som kommer til å bli verdens største teleskop som først og fremst skal jakte utenomjordisk liv. Men det går på bekostning av liv av det jordiske slaget.

The Guardian skriver i dag at mer enn 9000 mennesker vil bli bedt om å flytte. Eller som det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua skriver: De vil bli «evakuert» fra sine hjem.

Som kompensasjon vil de som blir «evakuert» få 12 000 yuan fra myndighetenes «økomigrasjonsbyrå». Dette tilsvarer litt i underkant av 16 000 norske kroner.

FAST Li Yuecheng, som er en av toppene i kommunistpartiet i Guizhou-regionen der teleskopet nå er i ferd med å ferdigstilles, sier at mindre mennesker i området vil gi et bedre og mer stabilt miljø for teleskopet å operere i.

Navnet på teleskopet er FAST, en forkortelse for «Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope».

På grunn av sin størrelse, plassering og konstruksjon, vil FAST også ha bedre forutsetninger enn noen andre teleskop til å plukke opp svake signaler fra verdensrommet. Dette er signaler som potensielt kan kobles til intelligent liv på andre planeter.

Gigantisk Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua, opplyser at FAST vil bli ferdigstilt i 2016, og vil kunne plukke opp signaler som er over 10 milliarder lysår unna. Prosjektet ble påbegynt i 2011.

- Et radioteleskop er som et sensitivt øre, som lytter etter radiosignaler fra hvitt støy in universet. Det er som å lytte etter lyden av sikader i tordenvær, sier Nan Rendong, forskningsansvarlig på FAST-prosjektet, til Xinhua.

I stedet for å være plassert over bakken, er teleskopet er bygd i et naturlig søkk i terrenget. 

Dette, kombinert med geografien i området og den avsidesliggende plasseringen i Guizhou-provinsen, gjør at forstyrrende radiostøy fra vår egen planet vil reduseres. Dette er også grunnen til at de nå ber innbyggerne om å flytte.

Med sine 500 meter i diameter vil FAST utkonkurrere det som i dag er verdens største teleskop, Arecibo-observatoriet i Puerto Rico.

Teleskopet er sammensatt av 4450 triangelformede paneler, og en av vitenskapsmennene som har vært mer på å utvikle prosjektet uttalte nylig ifølge Guardian at dersom det ble fylt med vin, ville alle jordens innbyggere kunne fylle fem flasker før det var tomt.

GIGANTISK: På grunn av sin størrelse, plassering og konstruksjon, vil FAST også ha bedre forutsetninger enn noen andre teleskop til å plukke opp svake signaler fra verdensrommet. Dette er signaler som potensielt kan kobles til intelligent liv på andre planeter. Foto: AFP PHOTO / NTB Scanpix
GIGANTISK: På grunn av sin størrelse, plassering og konstruksjon, vil FAST også ha bedre forutsetninger enn noen andre teleskop til å plukke opp svake signaler fra verdensrommet. Dette er signaler som potensielt kan kobles til intelligent liv på andre planeter. Foto: AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer