MDG

- Kina undergraver Norges demokrati

Miljøpartiet de Grønne (MDG) mener Kina undergraver Norges demokrati, og vil at Norge skal handle minst mulig med landet.

- INGEN FRIHANDELSAVTALE: MDGs utenrikspolitiske talsmann, Carl Johansen, vil skrote en frihandelsavtale med Kina. Bildet er fra en -debatt om norsk Kina-politikk i fjor. Foto: Privat
- INGEN FRIHANDELSAVTALE: MDGs utenrikspolitiske talsmann, Carl Johansen, vil skrote en frihandelsavtale med Kina. Bildet er fra en -debatt om norsk Kina-politikk i fjor. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- For tredje år på rad fastslår PST at Kina er blant de største truslene mot norsk sikkerhet, og på sikt den største trusselen. NATO-sjef Jens Stoltenberg har det siste året advart om det samme. Det har ikke fått noen som helst følger for norsk Kina-politikk. PST og regjeringen lever på to ulike planeter. Det burde fått alle varsellamper til å blinke, og er en fullstendig uholdbar situasjon, sier MDGs utenrikspolitiske talsmann Carl Johansen til Dagbladet.

MDG etterlyser en overordnet plan fra regjeringen for hvordan Norge skal handle med Kina og andre diktaturer, inkludert sensitiv teknologi, kritisk infrastruktur og handelsavtaler.

- INGEN FRIHANDELSAVTALE: MDGs utenrikspolitiske talsmann, Carl Johansen, vil skrote en frihandelsavtale med Kina. Bildet er fra en -debatt om norsk Kina-politikk i fjor. Foto: Privat
- INGEN FRIHANDELSAVTALE: MDGs utenrikspolitiske talsmann, Carl Johansen, vil skrote en frihandelsavtale med Kina. Bildet er fra en -debatt om norsk Kina-politikk i fjor. Foto: Privat Vis mer

«Imperialistisk diktatur»

MDG viser til at Norge fortsetter å handle med autoritære regimer som de norske hemmelige tjenestene – PST og E-tjenesten identifiserer som de største truslene mot vår sikkerhet og vårt demokrati.

- I 2022 kjøpte Norge varer fra Russland for en verdi av 17,5 milliarder, og fortsatte dermed vår sponsing av Putins krig mot Ukraina og Europa.

- Samtidig fortsatte regjeringen arbeidet for en frihandelsavtale med Kina og Xi Jinping, Putins høye beskytter, en brutal og imperialistisk diktator som skylder på Vesten for Putins krig, og skjermer Russland i FN, sier Carl Johansen.

Ingen boikott

Selv om MDG og Carl Johansen vil at Norge skal handle mindre med Kina, ønsker de ikke en boikott av Asias stormakt.

- Vi er nødt til å samarbeide med land som Kina for å løse klimautfordringene. Men vi mener at vi handle mer med demokratier, og mindre med diktaturer.

Johansen mener Kina i flere år har undergravd det norske demokratiet.

- I 2016 underskrev Norge og Kina en avtale, som slår fast at Norge ikke skal gjøre noe som Kina kan mislike, inkludert hendelser som Nobelprisen til kinesiske demokratiaktivister. Denne avtalen undergraver ikke bare norsk selvråderett, men preger all norsk politikk overfor Kina, sier Johansen.

MDGs utenrikspolitiske talsmann viser til at partiet i fjor høst sammen med Venstre, KrF og SV arrangerte en høring, med vitner fra Kinas interneringsleirer.

- DIKTATURER: - Vi bør handle mer med demokratier og mindre med diktaturer, sier Carl Johansen. Foto: Privat
- DIKTATURER: - Vi bør handle mer med demokratier og mindre med diktaturer, sier Carl Johansen. Foto: Privat Vis mer

- Da holdt regjeringspartiene seg som alltid langt unna, tross talløse invitasjoner. Det er en skam, sier Johansen.

«Skrot frihandelsavtalen»

- Norges Kina-strategi har ikke vært oppdatert siden 2007, året før Stoltenberg-regjeringen innledet forhandlinger med kommunistpartiet om en frihandelsavtale, sier Carl Johansen.

Norge forhandler fortsatt med Kina om en frihandelsavtale. En avtale MDG mener vil være med og undergrave demokratiet i Norge, og samtidig en støtte til et diktatur.

Johansen viser også til avdelingsdirektør Inger Haugland i kontra-etterretningsavdelingen i PST. I et intervju med Dagbladet understreket hun at det er viktig at både næringslivet og det offentlige Norge ikke bare er opptatt av kortsiktig profitt, men tenker langsiktig om sikkerhet

- Norge bør umiddelbart skrote frihandelsforhandlingene med Kina, og i Stortingssalen rive i stykker den undergravende og skandaløse felleserklæringen fra 2016.

- I stedet må vi utarbeide en ny Kina-strategi, en overordnet plan for hvordan vi skal handle med Kina og andre diktaturer. Vi må utarbeide en plan for hvordan vi skal gjøre oss uavhengig av Kina, sier Johansen.

Utfordrer PST

- I tillegg til en overordnet plan og en strategi for hvordan vi skal forholde oss til Kina og andre diktaturer, trenger vi også en plan for hvordan Norge og Europa skal bli uavhengig av Kina i det grønne skiftet, sier Johansen.

MDG utfordrer PST til å vise hva Kinas innblanding, også lokalt, betyr i praksis.

- Avdelingsdirektør Inger Haugland sier til Dagbladet at PSTs oppgave er å synliggjøre hvordan Kina og andre land opererer i Norge. PST bekrefter samtidig at kinesisk etterretning bedriver ulovlig og uønsket aktivitet i Norge, og at PST har registrert at det er påfallende kinesisk aktivitet i kommuner og lokalsamfunn. Men Haugland vil ikke være konkret og fortelle hvilke aktiviteter og lokalsamfunn det er snakk om.

- Her må faktisk PST komme med konkrete eksempler, hvis de mener alvor med å synliggjøre Kinas innflytelse og hvordan diktaturet opererer i Norge.

- Det holder ikke med generelle advarsler. Og vi lurer på hvorfor de ikke gjør det. Er det politiske signaler fra regjeringen som gjør at PST holder igjen? spør Carl Johansen.

Dagbladet har forelagt kritikken for Kinas ambassade i Oslo. Kineserne har valgt å ikke kommentere kritikken og advarslene fra Carl Johansen, MDGs utenrikspolitiske talsmann.

En uke etter Dagbladets henvendelse ønsker Kinas ambassade i Oslo å presisere følgende:

«Ambassaden hadde ferie hele forrige uke på grunn av det kinesiske nyttåret. Vi vil prøve å komme tilbake til deg snart med våre bemerkninger».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer