KINASJAKK: Trump har startet sitt politiske spill med Kina. Foto: AP Photo/Evan Vucci
KINASJAKK: Trump har startet sitt politiske spill med Kina. Foto: AP Photo/Evan VucciVis mer

Kina ut mot Donald Trump

Uaktuelt å endre politikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsippet om «ett Kina» kan diskuteres, ifølge påtroppende USA-president Donald Trump. – Uaktuelt, svarer Kinas utenriksdepartement.

Etter at Trump vant valget hisset han på seg verdens største økonomi blant annet ved å si at han ikke nødvendigvis ville være bundet av «ett Kina»-politikken. Politikken innebærer at det i prinsippet kun finnes ett Kina, som omfatter Taiwan, selv om Taiwan i praksis har fullt selvstyre. USA har ikke anerkjent Taiwan som selvstendig, men i ett intervju med Wall Street Journal i helga gjentok Trump at det kan bli aktuelt å endre på dette

- Alt kan reforhandles, sa Trump til avisen.

- «Ett Kina»-politikken, det politiske grunnlaget for forholdet mellom Kina og USA, kan ikke reforhandles, sier talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, Lu Kang, lørdag, med klar adresse til Trump.

- USA bør anerkjenne at Taiwan er et svært følsomt saksområde, tilnærme seg Taiwan-relaterte tema med forsiktighet og respektere forpliktelsene alle tidligere amerikanske administrasjoner har gått med på. Det finnes kun ett Kina, og Taiwan er en uavhendelig del av det, skriver utenriksdepartementet i Kina i en pressemelding.

Trump har sagt at han ikke vil overholde USAs fastsatte Taiwan-politikk hvis ikke Kina, i hans øyne, forbedrer handels- og valutapraksis.

I desember brøt Trump med diplomatisk protokoll da han mottok en gratulasjonssamtale over telefon fra Taiwans president, noe som også vekket vrede hos kineserne.

(NTB)