Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina ut mot Donald Trump

Uaktuelt å endre politikk

KINASJAKK: Trump har startet sitt politiske spill med Kina. Foto: AP Photo/Evan Vucci
KINASJAKK: Trump har startet sitt politiske spill med Kina. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsippet om «ett Kina» kan diskuteres, ifølge påtroppende USA-president Donald Trump. – Uaktuelt, svarer Kinas utenriksdepartement.

Etter at Trump vant valget hisset han på seg verdens største økonomi blant annet ved å si at han ikke nødvendigvis ville være bundet av «ett Kina»-politikken. Politikken innebærer at det i prinsippet kun finnes ett Kina, som omfatter Taiwan, selv om Taiwan i praksis har fullt selvstyre. USA har ikke anerkjent Taiwan som selvstendig, men i ett intervju med Wall Street Journal i helga gjentok Trump at det kan bli aktuelt å endre på dette

- Alt kan reforhandles, sa Trump til avisen.

- «Ett Kina»-politikken, det politiske grunnlaget for forholdet mellom Kina og USA, kan ikke reforhandles, sier talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, Lu Kang, lørdag, med klar adresse til Trump.

- USA bør anerkjenne at Taiwan er et svært følsomt saksområde, tilnærme seg Taiwan-relaterte tema med forsiktighet og respektere forpliktelsene alle tidligere amerikanske administrasjoner har gått med på. Det finnes kun ett Kina, og Taiwan er en uavhendelig del av det, skriver utenriksdepartementet i Kina i en pressemelding.

Trump har sagt at han ikke vil overholde USAs fastsatte Taiwan-politikk hvis ikke Kina, i hans øyne, forbedrer handels- og valutapraksis.

I desember brøt Trump med diplomatisk protokoll da han mottok en gratulasjonssamtale over telefon fra Taiwans president, noe som også vekket vrede hos kineserne.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling