Kina utsetter sannhetens øyeblikk

To dager på rad har Kina devaluert valutaen.

MAO MINDRE VERDT : Mao har blitt litt mindre verdt siden i går og i dag. Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG/Scanpix
MAO MINDRE VERDT : Mao har blitt litt mindre verdt siden i går og i dag. Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er uttrykk for at Kinas ledelse vil styrke eksporten etter skuffende lave eksport-tall i blant annet juli. Eksporten falt med åtte prosent. Også tallene for industriproduksjonen i juli var svakere enn ventet, med en vekst på seks prosent. Til sammen er devalueringen av den kinesiske valutaen i går og i dag på 3. 5 prosent.

- Bør snu kursen Økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo er overrasket over at devalueringer skjer i to porsjoner, og mener at det at Kina justerer valutaen for å øke eksporten er uttrykk for at regimets økonomiske hovedstrategi ligger fast, nemlig at det er eksporten, og ikke økt innenlandsk forbruk, som skal være den viktigste drivkraften i kinesisk økonomi.

- Men Kina bør snu denne kursen, og satse mer på større internt forbruk, sier Mehlum.

Til syvende og sist er det et politisk valg Kinas ledere står overfor. Skal de fortsette på suksessoppskriften som de kjenner med en eksposrtbasert vekst, som fram til nå har vært en formidabel suksess? Eller skal de eksperimentere med å satse på at det indre forbruket skal sikre veksten?

Kompromiss En devaluering på 3. 5 prosent lukter av et kompromiss. Det er nok til å hjelpe eksportindustrien litt, men trolig ikke nok til et taktomslag. Telegrambyrået Reuters skriver at krefter i kommunistpartiet vil ha en devaluering på ti prosent. Det vil i så fall ytterligere styrke eksportindustrien. Og det er den løsningen de kinesiske lederne kjenner i ei tid da kinesisk økonomi går inn i ei tid med lavere vekst enn den rundt 10 prosent veksten Kina har hatt de fleste av de 20 siste åra.

Halvor Mehlum mener de kinesiske lederne med den valutareguleringen de så langt har gjort utsetter det han kaller sannhetens øyeblikk.

Investerer i bobler - Sannhetens øyeblikk for de kinesiske lederne vil være når den voksende middelklassen presser fram demokratiske krav og krav om velferdsordninger som sikrer dem i alderdommen. Da må også Kina snu sin økonomi til større intern vekst, til at det er det interne forbruket som skal gi vekst, sier Mehlum.

Det er åpenbart de relativt svakere vekst-tallene som har fått de kinesiske lederne til å devaluere valutaen. Den opprinnelige politikken som var staket ut var et skifte av økonomien for å få det indre markedet til i større grad å være motoren i den enorme økonomien.

Og det er et stort potensiale. Velferdsordninger vil gjøre det lettere for den nye middelklassen å forbruke mer, og ikke spare penger til alderdommen, slik mange nå gjør, ved å investere i bobler som lett kan sprekke. Kina har også opplevd et børsfall de siste ukene. Det er det småsparerne, de som ofte har spart til alderdommen i det de trodde var sikre aksjer, som taper mest på.