Atomvåpen:

Kina utvider atomarsenalet

Forskere har oppdaget enda et byggeprosjekt av rakettsiloer i Kina.

FUNN: Satelittbildet viser det forskere tror er nye rakettsiloer i Kina. Foto: Planet Labs / AP / NTB
FUNN: Satelittbildet viser det forskere tror er nye rakettsiloer i Kina. Foto: Planet Labs / AP / NTB Vis mer
Publisert

Nye satellittbilder tyder på at Kina bygger et nytt anlegg for atommissiler. I juni ble det oppdaget at nye rakettsiloer var under bygging nær Yumen i Gansu-provinsen, og nå ser det ut til at landet gjør ytterligere utvidelser på sitt atomvåpenarsenal.

Det nyeste funnet av rakettsiloer ligger 380 kilometer nordvest for Yumen-området, i nærheten av byen Hami.

Betydelig utvidelse

Funnet ved Hami ble først oppdaget av forsker Matt Korda, hos Federation of American Scientists, ved bruk av kommersielle satellittbilder. Dette kommer fram i en rapport som selskapet nylig har publisert.

De to oppsiktsvekkende funnene «tyder på den mest betydelige utvidelsen av det kinesiske atomarsenalet noensinne», blir det skrevet i rapporten.

- Det kinesiske missil-siloprogrammet er den mest omfattende silokonstruksjonen siden USA og Sovjetuniones rakettkonstruksjoner under den kalde krigen, skriver forskerne.

I en e-post til National Public Radio forteller en talsperson ved den kinesiske ambassaden i Washington D.C at Kina «er forpliktet til moratoriet for atomprøving». Han protesterer også mot «uakseptable amerikanske påstander» om at den kinesiske regjeringen på noen måte prøver å undergrave den omfattende prøvestansavtalen, en avtale som forbyr atomprøvespregninger.

KRITISK: Etter et møte med USAs president Joe Biden tirsdag, gikk Natos generalsekretær Jens Stoltenberg hardt ut mot Kina. VIDEO: Vegard Kvaale. Vis mer

Kan være tomme

I rapporten kommer det fram at Kinas konstruksjon av nesten 250 nye rakettsiloer kan ha alvorlige implikasjoner for internasjonale relasjoner og Kinas rolle i verden.

Det er ukjent om alle siloene vil bli utrustet med raketter, eller om de er ment som avskrekking.

Forskerne bak rapporten hevder at mange av siloene kan bli stående tomme, bare for å gi inntrykk av at det kinesiske atomvåpenarsenalet er større enn det faktisk er.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer