Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina varsler mottiltak mot Trumps nye toll: - Norske bedrifter vil fort kunne bli rammet

Kina vil svare på USAs nye toll. Dermed trappes handelskrigen mellom landene ytterligere opp.

SVARER: Kina varsler nå at de vil innføre tiltak som svar på president Trumps nye toll. Foto: REUTERS/Damir Sagolj / NTB Scanpix
SVARER: Kina varsler nå at de vil innføre tiltak som svar på president Trumps nye toll. Foto: REUTERS/Damir Sagolj / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For å sikre sine legitime rettigheter, har ikke Kina noe annet valg enn å treffe mottiltak, heter det i en uttalelse fra handelsdepartementet i Beijing.

I uttalelsen spesifiseres ikke hva mottiltakene vil bli. Kina har imidlertid tidligere varslet toll på amerikanske varer verdt 60 milliarder dollar.

Reaksjonen kommer etter nattens nyhet om at Donald Trump vil gjøre et kraftig løft i straffetollen mot kinesiske varer. Kina hadde på forhånd varslet at de vil komme til å svare ved høyere amerikanske tollbarrierer.

NHO: Svært alvorlig

NHO frykter det siste tollutspillet fra USAs president Donald Trump skal ramme både verdensøkonomien og norske bedrifter hardt.

- Selv om dette var ventet og varslet, representerer det en svært alvorlig opptrapping av handelskrigen, sier direktør Tore Myhre i NHOs internasjonale avdeling til NTB.

- Vi ser på dette med stor bekymring, fordi Norge, som er en liten og åpen økonomi, er svært avhengig av handel. Norske bedrifter vil fort kunne blir rammet, sammen med resten av verdensøkonomien, hvis denne handelskrigen utvikler seg, konstaterer han.

Fra før har USA og presidenten innført straffetoll til en verdi av om lag 50 milliarder dollar - over 400 milliarder norske kroner - som et svar på det han karakteriserer som Kinas «urettferdige handelspraksis».

1630 milliarder kroner

I natt norsk tid annonserte Det hvite hus at Trump-administrasjonen vil trappe opp straffetollen på kinesiske varer ytterligere.

Denne gangen dreier det seg produkter til en verdi av 200 milliarder dollar, svimlende 1630 milliarder norske kroner. USA har også advart Kina mot å svare med mottiltak. Dette er en svært stor andel av handelen mellom USA og Kina, ifølge Myhre.

GJØR NARR: Det hvite hus' tidligere fotograf, Pete Souza, jobbet under Obamas presidentskap. Nå har han skapt en solid følgerskare på sosiale medier etter å gjentatte ganger ha kommet med skarpe stikk mot Donald Trump, ved bruk av bilder han har tatt av den tidligere presidenten. Video: NTB Scanpix / Ingrid Cogorno Vis mer

- Det betyr at varene blir dyrere, veksten kan bremse og bedriftene kan bli mer skeptiske til å foreta nye investeringer. Det innebærer dessuten at de varekjedene vi har, blitt brutt opp, fremholder han.

- Det kan ramme norsk økonomi stort, dersom det blir mindre handel og lavere vekst. Det kan også direkte ramme bedrifter som selger sine varer eller tjenester inn i globale verdikjeder. Varer i dag har gjerne deler fra forskjellige land, understreker NHO-direktøren.

Myhre oppfordrer norske bedrifter til å følge godt med på utviklingen, både i finansmarkedene og realøkonomien. Men usikkerhet er det verste bedrifter vet, konstaterer han.

- Vi håper dette ikke vil bli langvarig og at Trump når han ser at dette får økonomiske konsekvenser, vil være interessert i å få en løsning som normaliserer situasjonen.

GÅR I BALL: Da Donald Trump holdt nok en tordentale om den anonyme kronikken i New York Times, gikk det litt i ball for presidenten. Video: CNN Vis mer

Straffetoll på halvparten

Trumps siste straffetoll betyr nå at om lag halvparten av alle varene USA kjøper fra Kina nå vil omfattes av straffetollen, skriver Washington Post.

Trumps siste stikk i handelskrigen skiller seg ikke bare i verdi fra forrige runde. Nå går han også etter andre typer varer, skriver avisa.

Den første straffetollen som ble innført på varer til 50 milliarder dollar i juli, rettet seg i stor grad mot industrivarer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!