MISTENKER IRAN: USA og andre vestlige land mistenker Iran for å utvikle atomvåpen i skjul, noe myndighetene i Teheran bestemt avviser. Foto: Scanpix
MISTENKER IRAN: USA og andre vestlige land mistenker Iran for å utvikle atomvåpen i skjul, noe myndighetene i Teheran bestemt avviser. Foto: ScanpixVis mer

- Kina vil diskutere nye Iran-sanksjoner

Ifølge USAs FN-ambassadør Susan Rice.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||- Kina har gått med på å innlede seriøse forhandlinger, som et første steg på veien mot å få hele Sikkerhetsrådet med på et tøffere sanksjonsregime mot Iran, opplyser USAs FN-ambassadør Susan Rice.

Det hvite hus sa torsdag at Kina har tatt et viktig skritt, og at verdenssamfunnet vil være i stand til å øve kraftigere press mot Iran denne våren.

Torsdag ble det også klart at Kinas president Hu Jintao vil delta på et toppmøte om atomsikkerhet i USA denne måneden, noe som blir tatt til inntekt for at Kina vil samarbeide om en ny Iran-resolusjon.

Mistenker Iran

Storbritannia, Russland, Frankrike og Tyskland skal også være med på diskusjonene om skjerpede sanksjonene mot Iran.

USA og andre vestlige land mistenker Iran for å utvikle atomvåpen i skjul, noe myndighetene i Teheran bestemt avviser.

Kina har vetorett i FNs sikkerhetsråd og har tidligere vært motstandere av straffesanksjoner mot Iran.

Olje

- USA og Kina har helt ulikt perspektiv, påpeker Dean Cheng i den konservative tankesmia Heritage Foundation.

Cheng minner om at Iran er en av Kinas viktigste oljeleverandører, og at Beijing derfor foretrekker å gå stilt i dørene overfor Teheran.

Karim Sadjadpour ved Carnegie Institute tror at Kina til slutt vil gå med på sanksjoner, men at landet vil sørge for at de blir langt mildere enn det Washington ivrer for.

Andre i Sikkerhetsrådet, først og fremst Brasil, Libanon og Tyrkia, er motstandere av sanksjoner, men ingen av disse landene har vetorett.

Torsdag dro Irans sjefforhandler Saeed Jalili til Beijing for å diskutere atomsaken med kinesiske myndigheter, melder det iranske nyhetsbyrået IRNA.

- Forholdet mellom Iran og Kina er svært viktig, og det er veldig viktig for våre to land å samarbeide rundt alle sidene av saken, sa Jalili til iranske medier, ifølge BBC.

(NTB)