- Kina vil ha fred og demokrati

Sa president Hu og snudde ryggen til demonstrantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Da Kinas president Hu Jintao kom til London i går ble han mottatt med pomp og prakt av Dronning Elizabeth og Tony Blair - og demonstranter som protesterte mot  mangelen på menneskerettigheter i Kina.
Selv valgte president Hu å se den andre veien da prosesjonen og hesteparaden passerte folkemengden som hadde møtt opp. I stedet for å vie oppmerksomhet til de hundrevis av menneskerettighetsaktivister som stod samlet på den ene siden av sperringene, valgte Hu å vinke entusiastisk til sine tilhengere på motsatt side.

Dronningen derimot fikk nok med seg at Tibet-aktivister ropte \'Shame on you\' og at tilhengere av den åndelige Falun Gong-bevegelsen avholdt en stille protest.

Håper på press i Tibet-spørsmålet

Den kinesiske presidenten har tidligere vært partisjef i Tibet hvor han erklærte unntakstilstand som følge av protester fra separatister. I forrige uke oppfordret han Tibets åndelige leder Dalai Lama å gi opp sitt uavhengighetsstandpunkt.

Lederen av organisasjonen Free Tibet Campaign, Alison Reynolds, sa til BBC at hun håpet demonstrasjonen ville sende en klar beskjed til presidenten, og at statsminister Tony Blair var villig til å bruke sin politiske innflytelse i Tibet-spørsmålet.

- Beskjeden vi vil at Tony Blair skal formidle er at Hu Jintao burde møte Dalai Lama. Tony Blair har helt klart innflytelsen, men om han velger å bruke den...vi kan bare inderlig håpe på det, sa Reynolds.

Og Blair svarte med å fortelle journalistene at Hu ville fokusere på de økonomiske båndene mellom landene, samt internasjonale sikkerhetsspørsmål og klimaendringer.

Vil fjerne våpenembargo

- Kina vil ha fred og demokrati

Det er trolig at Hu på sin side ville presse hardt på for å få fjernet EUs våpenembargo. I en pressbriefing karakteriserte den kinesiske utenriksministeren Li Zhaoxing forbudet mot våpeneksport som \'politisk diskriminering.\'

- Det er en arv etter den kalde krigen. Den er svakt fundert, ubrukelig og kan bare være skadelig. Den burde vært kassert for lenge siden, sa Li.

Det er imidlertid lite som tyder på at Kina vil få gjennomslag for dette kravet, og det på tross av at den britiske utenriksminsteren Jack Straw tidligere i år lovet å oppheve forbudet. Årsaken til at EU-landene nøler er at Kina har utarbeidet en lov som tillater militære aksjoner mot Taiwan dersom landet går i retning av å erklære seg uavhengig.

På offensiven

Etter det tre dager lange statsbesøket i Storbritannia skal president Hu og hans kone videre til Tyskland og Spania som del av et initiativ for å etablere seg som en internasjonal aktør både på den økonomiske og diplomatiske arenaen. Og i slutten av neste uke kommer president George W. Bush på sitt tredje besøk til Kina.

Statsbesøkene blir ansett som en del av de gjensidige forsøkene mellom Kina og omverdenen for å styrke den diplomatiske og økonomiske kontakten.

<B>VISTE FLAGGET: </B> Demonstranter som protesterte mot situasjonen i Tibet viste det forbudte flagget i går. Men det spørs om president Hu fikk det med seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer