Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina vil ha nye forhandlinger med Taiwan

BEIJING (NTB-Reuters-AFP): Kina tok i dag til orde for nye forhandlinger med Taiwan om en forening av de to land. Men utspillet fikk en svært kjølig mottakelse i Taipei, der en regjeringstalsmann sa at fastlandskineserne ikke har gitt opp sitt håp om å svelge øystaten med hud og hår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kinesiske utenriksdepartements talsmann Shen Guofang forsikret at Beijing ønsker en dialog uten forhåndsbetingelser. Derfor bør det være mulig å komme i gang med formelle samtaler så snart de praktiske forberedelser til en slik dialog er gjort, sa han.

- Forhandlingsgrunnlaget bør være at Kina er ett land. Dette er ikke noen forhåndsbetingelse, det er en kjensgjerning. Dette er et prinsipp som partene på begge sider av Taiwan-stredet bør anerkjenne, sa Shen på en pressekonferanse i Beijing.

- Det såkalte ett-Kina-prinsippet er i seg selv en forhåndsbetingelse, det er noe Fastlands-Kinas president Jiang Zemin alltid har lagt vekt på, svarte Sheu Kesheng som er leder for Taiwans såkalte fastlandsråd, et regjeringsorgan som styrer politikken overfor den mektige naboen i øst.

Taiwan og Fastlands-Kina avbrøt den forrige runden med halvoffisielle forhandlinger om en gjenforening i 1995. Kina ble delt og staten Taiwan opprettet i 1949, da kommunistene under Mao Zedongs ledelse hadde jaget Chiang Kaisheks nasjonalister vekk fra fastlandet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!