(Dagbladet): Gjeldskrisa i eurosonen er heller ikke godt nytt for Kina, men hvis de skal hjelpe til ønsker satsminister Wen Jiabao en del av vestens kjøpekraft i retur, skriver The Telegraph.
Wen Jiabao landet på lørdag i England hvor han skal tilbringe tre dager. Kinesiske diplomater viser ifølge The Telegraph tydelig forakt for Storbritannias økonomiske prospekter og mener de tre dagene er bortkastede for Wens del.
Første stopp på tredagersreisen var den gamle MG Rover-fabrikken Longbridge, som ble kjøpt opp av kinesere i 2005. Fabrikken eies nå av Shanghai Automobile Industry Corporation. Briter designer og setter sammen bilene av deler som produseres i Kina. Jiabao uttalte søndag at han nå ønsker flere lignende samarbeid.
Vil ha hjelp fra Kina Fabrikken er det eneste store eksempelet på britisk-kinesisk samarbeid, men David Cameron ønsker nå mer samarbeid mellom de to landene for å få den haltende økonomien opp på beina igjen. Under Camerons besøk i Kina i fjor ble det satt et mål om å øke britisk-kinesisk handel til 100 milliarder dollar innen 2015.

Flere land i EU sliter med store økonomiske problemer og gjeld, og Wen sier også at Kina vil kunne gi lån til land som sliter med å få det andre steder.
Før besøket i Storbritannia var Wen i Ungarn hvor han uttalte at Kina vil utvide landets kredittgrense og kjøpe ungarske statsobligasjoner for en «viss sum», melder NTB.
- Vil fortsette å støtte - Kina er en langsiktig investor i Europas statsgjeldmarked. De siste årene har vi økt vår beholdning av statsobligasjoner, og vi vil fortsette å støtte Europa og euroen, sa Wen under en pressekonferanse i med den ungarske statsministeren Viktor Orban.
Andre ting som stod på agendaen under den kinesiske statsministerens besøk i England var utvikling av bedre menneskelige relasjoner mellom de to landene som utdanning, forskning og kultur. Menneskerettigheter, Midtøsten og den økonomiske krisen i Hellas er temaer mange mente ville eller burde bli tatt opp under besøket.
Ved flere av stedene Wen besøkte hadde demonstranter samlet seg med plakater med slagord. «Menneskerettigheter før handel» stod det på noen av dem, skriver The Daily Mail.
Den kinesiske delegasjonen krevde tilgang til ethvert område av britisk, teknologisk ekspertise, skriver The Telegraph. Vestens behov for kinesiske varer og investeringer overskygger i økende grad bekymringer over hvordan kineserne gjør business og den lave verdien av valutaen. Storbritannia er klar over at de er nødt til å konkurrere om Kinas gunst med andre EU-medlemmer, Nord- og Sør-Amerika, resten av Asia, Australia og Afrika.

