Kina vil hjelpe ungarsk politi

Dersom drapsmistenkte Zhao Fei (26) rømmer til hjemlandet.

DREPT: Pernille Marie Thronsen (21) ble funnet funnet drept søndag morgen. Foto: Privat
DREPT: Pernille Marie Thronsen (21) ble funnet funnet drept søndag morgen. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEIJING/BUDAPEST (Dagbladet): Den drapsmistenkte kineseren Zhao Fei (26) kan ikke forvente seg fritt leide hvis han rømmer hjem til Kina.

Selv om Kina ikke er medlem av Interpol og det ikke foreligger noen utleveringsavtale mellom Kina og Ungarn, vil ikke hjemlandet være et fristed for 26-åringen. Det understreker kinesiske utenriksmyndigheter overfor Dagbladet.

- I tilfeller som dette vil de kinesiske politimyndighetene bistå i jakten på den mistenkte, sier en talskvinne ved det kinesiske utenriksdepartementet til Dagbladet.

- Må be om hjelp
Det er foreløpig uklart om ungarske politimyndigheter har bedt om slik bistand fra Kina. Etter dagbladets henvendelser har kinesisk UD undersøkt hos flere myndighetsorganer for å finne ut om det har kommet noen formell henvendelse fra Ungarn.

- Vi har dessverre ikke funnet noen spesifik informasjon om denne saken ennå. Det er vanlig praksis å be om hjelp, enten direkte mellom hvert lands politimyndigheter eller via Interpol, sier talskvinnen til Dagbladet.

Ikke etterlyst internasjonalt Etter at Pernille Marie Thronsen (21) ble funnet funnet drept søndag morgen, er en desperat facebookmelding samme morgen det siste tegnet til liv fra hennes ekskjæreste Zhao Fei (26).

Politiets søk etter ham i Ungarn har også vært resultatløse så langt, ifølge politikilder Dagbladet har snakket med. Muligheten for at han har forsvunnet fra landet om bord et fly minsker også.

- Alle søkene politiet har gjort i lister over flypassasjerer er uten resultat. Det betyr at han trolig har forlatt Ungarn på en annen måte, dersom han ikke lenger er her i landet, får Dagbladet opplyst.

Ingen av politiets talspersoner vil kommentere opplysningene.

Ikke innvilget Ifølge flere kilder skal den drapsmistenkte kineseren ikke være etterlyst gjennom Interpol, det internasjonale nettverket blant politistyrker. Årsaken skal være er et tungrodd ungarsk rettssystem.

Ifølge ungarsk lov trenger politiet tillatelse fra en domstol for å rykke ut med en slik etterlysning internasjonalt, og denne skal ikke ha blitt innvilget ennå.

- Politiet har jobbet med å få en slik tillatelse i hele dag, men uten resultat. Dette er i så fall ikke første gangen vi har mistet en drapssiktet på grunn av at vi ikke får ut etterlysning, sier en politimann, som er opprørt over situasjonen.

JAGES: 26 år gamle Zhao Fei er mistenkt for drapet, men er fremdeles på frifot. Kinesiske myndigheter sier til Dagbladet at han vil bli jaktet også i Kina, selv om det formelt ikke finnes noen politiavtale mellom Ungarn og Kina. Foto: Politiet i Budapest
JAGES: 26 år gamle Zhao Fei er mistenkt for drapet, men er fremdeles på frifot. Kinesiske myndigheter sier til Dagbladet at han vil bli jaktet også i Kina, selv om det formelt ikke finnes noen politiavtale mellom Ungarn og Kina. Foto: Politiet i Budapest Vis mer