Kina vil opp i rommet

For første gang kommer kineserne til å sende folk opp i verdensrommet. En bemannet romferd vil finne sted i løpet av 2003, mens noe nærmere mål for turen foreløpig er uvisst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina blir i så fall det tredje landet i verden som sender folk så høyt til værs, med USA og Russland/Sovjetunionen før dem.

Til høsten

«Kinas Shenzhou V kommer til å sende et menneske ut i rommet i løpet av siste halvdel av dette året» heter det i en sparsommelig melding fra det statlige nyhetsbyrået China News Service. Flere andre byråer bekrefter det samme, melder Associated Press. Astronauter er for lengst plukket ut blant det store landets fremste jagerpiloter, og har trent i flere år med tanke på en kommende bemannet romferd.

Meldingen kommer i kjølvannet av mandagens vellykkede oppskyting av den ubemannede «Shenzhou IV», som nå kretser rundt jorda på tredje døgnet. Kinas president Jiang Zemin kalte oppskyting «en stor seier» og antydet rett etter oppskytingen at neste skritt ville være bemannede romekspedisjoner og at disse ikke ville være nært forestående.

Gullalder

I klassisk eneveldig orddrakt oppfordret Jiang Zemin alle involverte til «å doble arbeidsinnsatsen og med pionérånd å bidra til en fredfylt utvikling av verdensrommet».

Kina opplever i disse dager mye av den samme entusiasmen for romfart som USA og Sovjet oppviste på 60-tallet. Shenzhou-programmet er Kinas svar på Apollo-ferdene. Shenzhou betyr «Hellig fartøy» og mandagens oppskyting av 4-er'n var den andre oppskyting på bare ti måneder.

«Shenzhou IV» har med seg utstyr beregnet på en bemannet ferd, og det er dette utstyret som nå skal testes.

<B>TEST: </B> Den ubemannede Shenzhou IV ble skutt opp fra Gobi-ørkenen på mandag og skal legge grunnen for den første kineser i rommet.
<B>ENTUSIASME: </B>Kinesiske ledere applauderer landets framskritt ut i rommmet. Her klapper formannen for Kinas folkekongress Li Peng (i midten) for oppskytingen av Shenzhou IV.