Kinas ambassade kan få adresse Liu Xiaobos gate

Ei gate utenfor Kinas ambassade i USAs hovedstad, Washington, foreslås omdøpt til Liu Xiaobos gate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen av bystyret i Wahington, Phil Mendelson, har levert inn et forslag om å gi gata utenfor Kinas ambassade navn etter Liu Xiaobo, den kinesiske dissidenten som fikk Nobels fredspris i 2010. Forslaget kommer for å styrke presset mot Kina for å sette Liu fri.

Men forslagsstiller Phil Mendelsons resolusjonstekst sier at det er de folkevalgte i Kongressen som har myndigheten til å døpe om det som i dag heter International Place, der Kina og noen andre land har sine ambassader. Mendelson ber derfor Kongressen stemme over forslaget. Det er bred, tverrpolitiske støtte til Liu Xiaobo i amerikansk politikk.

I forslaget pekes det på at det hjalp den sovjetiske dissidenten Andrej Sakharov å bli løslatt da gata der Sovjetunionens ambassade lå, i 1984 ble oppkalt etter ham.

Kina har reagert rasende og kalt forslaget om nytt gatenavn en provokasjon og støtte til en lovbryter.

Liu ble dømt til elleve års fengsel i 2009 for å ha vært medforfatter av et opprop til støtte for politisk demokrati i Kina, kalt «Charter 08». Han sitter fengslet nordøst i Kina. Hans kone Liu Xia holdes i husarrest i Beijing, uten å ha brutt noen kinesisk lov. Hennes helse er dårlig.

(NTB-AFP)