Kinas ambassadør æreskjeller fredsprisvinneren

Den kinesiske ambassadøren mener fengselsstraffen er fullt fortjent, og at Liu Xiaobo ville blitt dømt også i vesten. - Han har ikke skjønt noen ting, sier Amnesty.

IKKE LOV Å KRITISERE MYNDIGHETENE: Liu Xiaobo har overtrådt grensene for ytringsfrihet, mener Kinas ambassadør i Norge, Tang Guoqiang. Han hevder at det er slik i vestlige land også. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet.
IKKE LOV Å KRITISERE MYNDIGHETENE: Liu Xiaobo har overtrådt grensene for ytringsfrihet, mener Kinas ambassadør i Norge, Tang Guoqiang. Han hevder at det er slik i vestlige land også. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et debattinnlegg i Dagbladet i dag går Kinas ambassadør Tang Guoqiang til angrep på sin landsmann, fredsprisvinneren Liu Xiaobo, og forklarer hvorfor han mener han fortjener å sitte i fengsel.  

«Liu Xiaobos ytringer har krysset grensen for ytringsfrihet», skriver Tang Guoqiang.

Han mener at det Liu Xiaobo har gjort, også ville ha vært straffbart i USA og andre vestlige land.

«Skulle man dømme i Liu Xiaobos sak selv med amerikanske kriterier til grunn, er dommen over ham udiskuterbar», skriver ambassadøren. 

- Bakvasket I sin oppsummering av Liu Xiaobos liv og virke, skriver ambassadøren at Liu Xiaobo ble berømt for å bakvaske sitt eget land. Han kritiserer Liu Xiaobo for å ha tatt del i opprør og ordensforstyrrelser, for å forfatte antikinesiske verk og for å jobbe for vestlige, demokratiske krefter mot betaling.

«Han omtalte det kinesiske folk som svake både fysisk og psykisk bare på grunn av rase. Han skammet seg over å være kinesisk», skriver Tang Guoqiang.  

- Ikke ytringsfrihet Ambassadøren mener at Liu Xiaobos arbeid er kriminelt og ikke har noe med ytringsfrihet å gjøre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer