Kinas ambassadør æreskjeller fredsprisvinneren

Den kinesiske ambassadøren mener fengselsstraffen er fullt fortjent, og at Liu Xiaobo ville blitt dømt også i vesten. - Han har ikke skjønt noen ting, sier Amnesty.

IKKE LOV Å KRITISERE MYNDIGHETENE: Liu Xiaobo har overtrådt grensene for ytringsfrihet, mener Kinas ambassadør i Norge, Tang Guoqiang. Han hevder at det er slik i vestlige land også. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet.
IKKE LOV Å KRITISERE MYNDIGHETENE: Liu Xiaobo har overtrådt grensene for ytringsfrihet, mener Kinas ambassadør i Norge, Tang Guoqiang. Han hevder at det er slik i vestlige land også. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et debattinnlegg i Dagbladet i dag går Kinas ambassadør Tang Guoqiang til angrep på sin landsmann, fredsprisvinneren Liu Xiaobo, og forklarer hvorfor han mener han fortjener å sitte i fengsel.  

«Liu Xiaobos ytringer har krysset grensen for ytringsfrihet», skriver Tang Guoqiang.

Han mener at det Liu Xiaobo har gjort, også ville ha vært straffbart i USA og andre vestlige land.

«Skulle man dømme i Liu Xiaobos sak selv med amerikanske kriterier til grunn, er dommen over ham udiskuterbar», skriver ambassadøren.
 

- Bakvasket
I sin oppsummering av Liu Xiaobos liv og virke, skriver ambassadøren at Liu Xiaobo ble berømt for å bakvaske sitt eget land. Han kritiserer Liu Xiaobo for å ha tatt del i opprør og ordensforstyrrelser, for å forfatte antikinesiske verk og for å jobbe for vestlige, demokratiske krefter mot betaling.

«Han omtalte det kinesiske folk som svake både fysisk og psykisk bare på grunn av rase. Han skammet seg over å være kinesisk», skriver Tang Guoqiang.  

- Ikke ytringsfrihet
Ambassadøren mener at Liu Xiaobos arbeid er kriminelt og ikke har noe med ytringsfrihet å gjøre.

«Det er universelt anerkjent at å utøve ytringsfrihet medfører spesielle plikter og ansvar for å respektere rettighetene og ryktet til andre, og for å beskytte nasjonal sikkerhet og offentlig orden, skriver ambassadøren.

Kronikken føyer seg inn i rekken av innlegg i norske aviser som forsvarer Kina og myndighetenes reaksjoner på fredspristildelingen.

Oppsiktsvekkende
- Det er ganske oppsiktsvekkende at en ambassadør som representerer en stormakt går til et så direkte angrep på en person som den samme stormakten har sperret inne, sier generalsekretær i Amnesty International John Peder Egenæs.  

Han mener Kinas ambassadør ikke har skjønt hva ytringsfrihet er.  

- Det eneste Liu Xiaobo gjør i Charter 08 er å stille spørsmål ved hvordan den kinesiske staten er organisert. Det er selve kjernen i ytringsfriheten å kunne kritisere de mektige i et samfunn. Det står ingenting om å ta til våpen eller på voldelig vis kaste regjeringen. Liu Xiaobo krever åpenhet og en sterkere rettsstat i Kina. Dette viser bare at ambassadøren ikke har forstått eller ikke ønsker å forstå hva ytringsfriheten, slik den kommer til uttrykk i menneskerettighetserklæringen, faktisk innebærer, sier Egenæs.  

- Jeg skal ikke forsvare alt USA og Australia gjør, men i Norge har vi tradisjon for å til og med tillate partier som til og med ønsker å kaste sittende regjering med vold, sier Egenæs.

INNE I VARMEN: Kong Harald tok imot ambassadør Tang Guoqiang i audiens på slottet i fjor høst. Foto: Heiko Junge / Scanpix.
INNE I VARMEN: Kong Harald tok imot ambassadør Tang Guoqiang i audiens på slottet i fjor høst. Foto: Heiko Junge / Scanpix. Vis mer