KRASS KRONIKK: Kinas ambassadør til Canada, Lu Shaye, går til frontalangrep på Canada i en fersk kronikk, og anklager dem for rasisme. Foto: THE CANADIAN PRESS / Justin Tang / NTB scanpix
KRASS KRONIKK: Kinas ambassadør til Canada, Lu Shaye, går til frontalangrep på Canada i en fersk kronikk, og anklager dem for rasisme. Foto: THE CANADIAN PRESS / Justin Tang / NTB scanpixVis mer

Kinas ambassadør anklager Canada for «hvit makt»

Går til knallhardt angrep på Canada for å ha bedt om løslatelsen av to kanadiere fengslet i Canada.

Det er svært anspent stemning mellom Kina og Canada for tida. Årsaken til det er at Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou, ble pågrepet i Canada 1. desember.

Meng er etterlyst i USA for bankbedrageri og brudd på landets sanksjoner mot Iran.

13 kanadiere arrestert

Siden Meng ble pågrepet i Canada har 13 kanadiere blitt arrestert i Kina, ifølge NTB. Minst åtte skal ha blitt sluppet fri igjen.

Blant de 13 er den tidligere diplomaten Michael Kovrig og konsulenten Michael Spavor, som ble pågrepet 10. desember og anklaget for aktiviteter som truet rikets sikkerhet.

Det har blitt antydet fra flere at pågripelsene av Kovrig og Spacor er en gjengjeldelse for arrestasjonen av Weng.

Mandag hadde USAs president Donald Trump, og Canadas statsminister, Justin Trudeau, en telefonsamtale der de diskuterte fengslingen av de to kanadierne.

- Statsministeren takker presidenten for støtten fra USA etter den vilkårlige fengslingen av to kanadiske statsborger i Kina, uttalte en talsmann for Trudeau etter samtalen.

Fler land, inkludert Storbritannia, Frankrike og Tyskland, i tillegg til EU, har uttrykt bekymring over arrestasjonene.

Canada har gjentatte ganger framsatt krav om at de to diplomatene må settes fri.

Canada og andre lands krav og bekymringer blir nå møtt på svært krast vis fra Kinas ambassadør til Canada, Lu Shaye.

Anklager Canada for rasisme

I en kronikk i Ottawa-avisa Hill Times går Lu til frontalangrep på Kinas kritikere, anklager dem for dobbeltmoral og mer enn antyder at de er drevet av rasisme.

«Grunnen til at noen folk er vant til å arrogant ta i bruk dobbeltmoral skyldes vestlig selvdyrkelse og hvit makt (white supremacy). Det de har gjort er å ikke vise respekt for loven, men latterliggjort og trampet på den», skriver den kinesiske ambassadøren.

Lus kronikk gjør imidlertid lite for å avvise påstandene om at Kinas arrestasjon av de to kanadierne er en form for hevnaksjon.

«Det er et ord som har blitt ytret av kanadiere gjentatte ganger den siste tida: herse. De sier at ved å arrestere to kanadiske statsborgere som gjengjeldelse for Canadas fengsling av Meng, så herser Kina med Canada. For disse folkene så er Kinas selvforsvar en fornærmelse mot Canada», skriver Lu.

Lu skriver også at «eliten» i Canada fullstendig avviser det kinesiske lovverket ved å krevet at de to kanadierne blir løslatt umiddelbart. Lu antyder også at siden Meng ble pågrepet i Canada uten å ha brutt noen kanadiske lover, så burde Canada aldri ha pågrepet Huwei-sjefen.

«Det ser ut som at noen folk mener at bare kanadiske statsborgere skal bli behandlet på en humanitær måte og at deres frihet anses for å være verdifull, mens kinesere ikke fortjener det», skriver Lu.

- Bisarr og uheldig

En av statsminister Justin Trudeaus tidligere utenriksrådgivere, Roland Paris, kaller Lus påstander «tullprat».

- Jeg aner ikke hva ambassadøren forsøkte å oppnå med denne artikkelen, men den vil ikke hjelpe Kinas sak. Referansen til «white supremacy» er bisarr og uheldig, sier Paris til nyhetsbyrået AP.

Alex Lawrence, talsmann for den kanadiske utenriksministeren Chrystia Freeland, har ikke adressert Lus påstander, men har gjentatt et Canada er «dypt bekymret for de vilkårlige arrestasjonene» og ber om at de to bli løslatt umiddelbart.