FORBANNET: Kinas ambassadør til Norge, Tang Guoqiang, kritiserer fredspristildelingen skarpt.  Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet
FORBANNET: Kinas ambassadør til Norge, Tang Guoqiang, kritiserer fredspristildelingen skarpt. Foto: Kristoffer Egeberg / DagbladetVis mer

Kinas ambassadør krever beklagelse fra Norge

Fråder over fredspristildelingen til Liu Xiaobo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i forkant av et møte i Bergen i helgen at ambassadør Tang Guoqiang skal ha langet ut mot Nobelkomiteens beslutning, skriver Bergens Tidendes nettutgave.

- Han sa rett ut at han ikke trodde skaden ville kunne rettes opp før Kina mottok en beklagelse fra den norske regjeringen. Det var tøffe ord han serverte, sier lokalpolitiker Dan Femoen i Høyre.

Han var til stede på møtet i regi av Konfutse-instituttet, som arbeider med å fremme kulturelle og økonomiske bånd mellom Norge og Kina.

Forhandlingene om en frihandelsavtale med Kina gikk i stå etter den kontroversielle tildelingen til regimekritikeren Liu Xiaobo. Leder i Bergen næringsråd, Marit Warncke, betegner situasjonen som fortvilet.

- Tang Guoqiangs uttalelser bekrefter bare det vi allerede vet, nemlig at det er en fullstendig isfront mellom Norge og Kina på offisielt nivå. Det er ingen tegn til bedring, og ingen offisiell kontakt mellom de to landene etter det vi kjenner til, sier hun.

Bergens ordfører Gunnar Bakke (Frp) reagerer på at næringsminister Trond Giske (Ap) tilsynelatende ikke har vært i kontakt med ambassadøren.

- Tang Guoqiang sa veldig tydelig at Norge må ta initiativ. Han spurte hvor troverdig Norge og Norges regjering er som handelspartner hvis de gir fredsprisen til en Kina mener er en kjeltring, sier Bakke.

(NTB)

KONTROVERSIELL: Liu Xiaobo. Foto. AFP/Scanpix
KONTROVERSIELL: Liu Xiaobo. Foto. AFP/Scanpix Vis mer