Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kinas ettbarnspolitikk er historie

Loven trer i kraft 1. januar.

 HISTORIE:  Kina har offisielt opphevet ettbarnspolitikken, og loven er nå historie. Foto: AP Photo/Ng Han Guan
HISTORIE: Kina har offisielt opphevet ettbarnspolitikken, og loven er nå historie. Foto: AP Photo/Ng Han Guan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina tok i dag offisielt farvel med den omstridte ettbarnspolitikken og vedtok en ny lov som gir gifte par anledning til å få to barn. Dette trer i kraft 1. januar.

Det er mer enn 30 år siden ettbarnspolitikken ble innført. Ifølge BBC er det beregnet at ettbarnspolitikken har stoppet så mye som 400 millioner fødsler siden 1979.

Dypt bekymret Myndighetene er dypt bekymret over eldrebølgen som har skylt inn over Kina, som med sine 1,37 milliarder mennesker er verdens mest folkerike land.

Andelen arbeidsføre kinesere er på vei nedover, noe som har skapt frykt for økonomisk stagnasjon.

Årlig fødes det rundt 17 millioner barn i Kina, og håpet er at lovendringen vil resultere i minst tre millioner flere fødsler årlig.

Beslutning om å oppheve ettbarnspolitikken ble kunngjort av Kommunistpartiet i oktober, og i dag ble loven undertegnet.

Sterk økonomisk vekst Anna Ahlers, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og Kina-ekspert, sa da til Dagbladet at hun tror hovedgrunnen er at alderssnittet i befolkningen blir stadig høyere.

- Kina har de samme problemene som de fleste industrielle land. Befolkningen blir stadig eldre. Samtidig har de ikke pensjonssystemer på plass, og de må beholde en sosial balanse, sier Ahlers.

Politikken har trolig bidratt sterkt til den sterke økonomiske veksten landet har opplevd de siste tiåra.

LES OGSÅ: Kina revolusjonerer politikken. For Zheng og Fan føles det som et svik.

For seint Millioner av kinesere er løftet ut av fattigdom, som resultat at politikken, men veksten er nå i ferd med å avta. Fjorårets vekst var på rundt 7,3 prosent, men blir trolig ned mot 7 prosent i år.

I tredje kvartal i år var veksten på 6,9 prosent, og det var det laveste på 25 år. Enkelte forskere frykter at beslutningen om å oppheve ettbarnspolitikken, kommer altfor seint.

KNUST: Det er beregnet at ettbarnspolitikken i Kina har satt en stopper for så mange som 400 millioner fødsler. For mange foreldre som har mistet sitt ene barn, betyr det sorg, savn, fortvilelse. Zheng Quin bryter sammen i gråt ved sønnens grav mens ektemannen Fan Guohi forsøker å trøste henne. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix
KNUST: Det er beregnet at ettbarnspolitikken i Kina har satt en stopper for så mange som 400 millioner fødsler. For mange foreldre som har mistet sitt ene barn, betyr det sorg, savn, fortvilelse. Zheng Quin bryter sammen i gråt ved sønnens grav mens ektemannen Fan Guohi forsøker å trøste henne. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix Vis mer

Unntakene fra ettbarnspolitikken har imidlertid vært mange. Etniske minoriteter har kunne få flere barn, og det samme har bønder på landsbygda dersom den førstefødte var ei jente.

Kinesiske kvinner har derfor i gjennomsnitt hatt 1,6 barn, og enkelte har spøkefullt omtalt ettbarnspolitikken som en ett og et halvtbarns-politikk.

Den nye loven åpner for at ektepar kan få to barn, men setter grensa der.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media