Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kinas fredspris går i år til Robert Mugabe, den utskjelte diktatoren som er nektet innreise i Europa

Kina raste mot Norge i 2010 og opprettet sin egen fredspris. I år går prisen til Zimbabwes president.

SIDEN 1980:  Robert Mugabe ble statsminister i Zimbabwe i 1980 og har vært president siden 1987. Han har vunnet flere demokratiske valg, valg som har blitt kritisert for juks av internasjonale valgobservatører. I år ble Mugabe også valgt som leder for Den afrikanske union (AU). Foto: Philimon Bulawayo / Reuters / NTB scanpix
SIDEN 1980: Robert Mugabe ble statsminister i Zimbabwe i 1980 og har vært president siden 1987. Han har vunnet flere demokratiske valg, valg som har blitt kritisert for juks av internasjonale valgobservatører. I år ble Mugabe også valgt som leder for Den afrikanske union (AU). Foto: Philimon Bulawayo / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Nobelkomiteen i 2010 ga fredsprisen til Liu Xiaobo, opprettet Kina i hui og hast sin egen fredspris.

I år går Konfucius pris til Zimbabwes diktator Robert Mugabe (91). Despoten ble omtalt som en frigjøringshelt og et stort ledertalent da han kom til makta i Zimbabwe i 1980, men har utviklet seg til å bli en av afrikas verste og mest utskjelte diktatorer.

Mugabe er kjent for omfattende menneskerettighetsbrudd og forfølgelse av opposisjonelle, og er nektet innreise i Europa.

- Helt siden Robert Mugabe ble tatt i ed som Zimbabwes president på 80-tallet, har han jobbet hardt for å bringe politisk og økonomisk ro til landet. Og for å forbedre velferden til det zimbabwiske folk ved å overkomme store prøvelser, skriver komiteen i sin begrunnelse, ifølge The Guardian.

Den første prisen Dagbladet var til stede da Konfucius-prisen ble delt ut for første gang, under stor forvirring. Prisen skulle erklære Kinas syn på fred og menneskerettigheter. I 2010 gikk prisen til Taiwans tidligere visepresident Lien Chan.

- Vi har jo ikke engang hørt om prisen, fastslo rådgivere ved prisvinnerens kontor, da taiwanske journalister ringte for å gratulere.

Særlig forvirrende var det ettersom verken prisvinneren,  eller noen av hans støttespillere var til stede for å motta prisen. I stedet var det ei lita jente som tok imot historiens første Konfucius pris.

Til Robert Mugabe Nå er det altså Robert Mugabe som har fått den.

- Hvis Zimbabwe ikke hadde hatt Mugabe som president, så ville hele landet stått overfor store vanskeligheter, til og med folks sikkerhet hadde vært i fare, sier komitéleder Qiao Damo til The Guardian.

- Alle land har sine oppturer og nedturer. Selv om økonomien henger etter, er Zimbabwe et veldig stabilt land og stabilitet er dyrebart på det afrikanske kontinent, sier Damo.

Den zimbabwiske opposisjonslederen Gordon Moyo i People's Democratic Party sier han reagerte med avsky.

- Mugabes styre er brolagt med blod, vold, ildspåsettelse og ondskap, sier Moyo til Bulawayo 24

Utestengt fra Europa På grunn av menneskerettighetsbrudd har Mugabe siden 2002 blitt nektet innreise i EU. Da innførte EU også en våpenblokade mot Mugabe og frøs alle hans verdier i Europeiske banker. Men etter januar i år må Europa igjen slippe Mugabe inn. Da ble han nemlig valgt som leder for Den afrikanske union (AU).

Når han reiser på vegne av AU, kan han få komme inn i Europa. Som Zimbabwes president er han fremdeles utestengt.

Siden den ble opprettet i 2010, har Konfucius-prisen også gått til Vladimir Putin og Fidel Castro. Bare Teodoro Obiang i Ekvatorial Guinea og Jose Eduardo dos Santos i Angola har sittet lenger ved makten enn Robert Mugabe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!