Kinas gigantiske klone­fabrikk skaper frykt: - Dette er ond galskap

Skal masseprodusere dyr.

KLONER: Selskapene Boyalife og Sooam Biotech samarbeider ved det nye store anlegget i Tianjin i Kina. Her skal det masseproduseres klonede dyr for å dekke Kinas stadig økende etterspørsel for kjøtt. Her vises tre klonede griser fram i den kinesiske byen Harbin i 2008. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix
KLONER: Selskapene Boyalife og Sooam Biotech samarbeider ved det nye store anlegget i Tianjin i Kina. Her skal det masseproduseres klonede dyr for å dekke Kinas stadig økende etterspørsel for kjøtt. Her vises tre klonede griser fram i den kinesiske byen Harbin i 2008. Foto: AFP PHOTO/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det øyeblikket man snakker om å lage en identisk kopi, eller en klon, av en annen levende organisme, beveger man seg inn i et etisk minefelt.

Dette minefeltet navigeres derimot i full fart i Tianjin der verdens største fabrikk for kloning av dyr er i ferd med å ferdigstilles.

Kjøttproduksjon Ifølge AFP, som siterer det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, er anlegget et samarbeid mellom kinesiske Boyalife og sørkoreanske Sooam Biotech, og skal masseprodusere alt fra kjæledyr, via veddeløpshester og kyr, til politihunder.

Det er ventet at produksjonen ved fabrikken skal starte tidlig i 2016, og at kapasiteten ved oppstart vil være på 100 000 storfe i året. Dette skal derimot øke til en million etter hvert.

Boyalifes styreleder Xu Xiaochun mener dette er et viktig tiltak for å møte kravene fra den stadig voksende middelklassen i Kina.

- Kinesiske bønder sliter med å produsere nok storfekjøtt til å møte etterspørselen på markedet, sier han.

Reaksjoner Det er derimot ikke alle som er like henrykt over dyreproduksjonen. Ifølge AFP er det en rekke personer som har tatt til motmæle på sosiale medier.

De peker for det første på at anlegget ligger like i nærheten av der en gigantisk eksplosjon sørget for store kjemiske utslipp tidligere i år, og for det andre på at Kina har slitt med flere skandaler når det kommer til matsikkerhet.

- Skal dette kjøttet selges i Sør-Korea eller Kina? Om så, vær vennlig og be våre ledere spise det først, sier en.

- Dette kjøttet må definitivt spares til lederne våre. Bare etter at de og deres familier har spist det i ti år, bør de servere det til oss. Jeg gleder meg, sier en annen.

- Dette er ond galskap. Er kloning av mennesker det neste?

Klon familiehunden Det kinesiske nyhetsbyrået skriver videre at Kina har klonet dyr siden 2000 - fire år etter at sauen Dolly ble verdenskjent som den første klonede sauen.

Sørkoreanske Sooam Biotech har også vært i bransjen en stund, men selskapets sjef, Hwang Woo-Suk, er en kontroversiell figur selv i denne bransjen. De kan blant annet klone hunden din om du sier deg villig til å punge ut med 800 000 kroner. Det skriver Bloomberg.

I 2005 ble han hyllet som en nasjonalhelt etter at han kunngjorde kloningen av den første hunden, men året etter ble det klart at mye av forskningen hans knyttet til menneskelige stamceller var forfalsket.

Forbud Så langt ser det derimot ikke ut til at vi risikerer å få kjøtt fra klonede dyr i frysedisken og på middagsbordet her hjemme. 

I september ble et importforbud på slike varer opprettholdt av Europaparlamentet. Renate Sommer sitter i miljøkomiteen her, og mener teknologien ikke er moden nok til at den kan tas i bruk.

- Uansett hvor langt utviklingen har kommet, forblir dødeligheten blant dyrene veldig høy. Mange av dem fødes i live, men dør i løpet av et par uker i store smerter. Er det noe vi bør tillate?, spurte hun retorisk den gang ifølge The Telegraph.