Kinas klima-spill

- Nesten en slags skjult trussel.

NØKKELAKTØR: Kinas president Xi Jinping ønskes velkommen til klimatoppmøtet i Paris av den franske presidenten Francois Hollande. Foto: Kalpana Kartik / Demotix / Corbis / NTB scanpix
NØKKELAKTØR: Kinas president Xi Jinping ønskes velkommen til klimatoppmøtet i Paris av den franske presidenten Francois Hollande. Foto: Kalpana Kartik / Demotix / Corbis / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS/OSLO (Dagbladet): Med tanke på det unisone budskapet om handling fra verdenslederne i Paris mandag, skulle man kanskje tro det ville bli enkelt å komme fram til enighet om en ny klimaavtale.

Men forhandlerne som jobber på høygir inne på det enorme konferanseområdet Le Bourget er fortsatt et godt stykke unna.

Onsdag fikk de beskjed av den franske utenriksministeren Laurent Fabius om å få opp dampen for at det skal bli mulig å få i havn en avtale innen 11. desember.

Mye frustrasjon Og når miljøministrene nå overtar forhandlingene på mandag, er det «bare» 891 uenigheter igjen, mot 1700 på mandag.

- I dag kom det også en ny tekst på 38 sider, og denne likner mer på en internasjonal avtale enn den som forelå tidligere denne uka.
Men jeg ser også at det gjenstår en del arbeid for oss ministre, sa klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) på et pressetreff i Paris i ettermiddag, som ble sendt på Facebook-sidene til Klima- og miljødepartementet.

- Jeg vet at det ikke er uvanlig at disse forhandlingene går sakte, sier Sundtoft, og understreker at hun ikke vil reise fra Paris uten den nye avtalen under armen.

Nøkkelland Forskningsdirektør Steffen Kallbekken i CICERO senter for klimaforskning er i Paris og følger forhandlingene. Her ser han velkjente konfliktlinjer.

Kallbekken påpeker at USA og Kina er nøkkelland i forhandlingene. Til sammen står de for rundt 40 prosent av verdens klimagassutslipp. Nettopp av denne grunn, er det positivt at forholdet mellom de to landene på klimafronten er blitt bedre

- Samarbeidet har utviklet seg veldig mye mer positivt enn de seinere år, og det de blir enige om, farger forhandlingene for alle land. Det kompromisset de kom fram til om hvordan man skal fordele byrden mellom rike og fattige land, var det kompromisset hele verden ble enige om i Lima i fjor, sier han.

Pressmidler Samtidig driver de to landene aktiv lobbyvirksomhet for å få gjennom sine standpunkter.

- Kina bruker ganske åpenbart makta si, spesielt sine økonomiske muskler, til å påvirke ulike land til å ta bestemte posisjoner, sier Kallbekken.

Ifølge klimaforskeren, kan Kina for eksempel minne Rwanda på investeringene de har gjort i landets jernbane, og deretter spørre hvordan de har tenkt til å stemme i en konkret sak.

- Det ligger vel nesten en slags skjult trussel i akkurat det: Hvis dere vil være på godfot med oss, er det nok best å følge våre standpunkter i forhandlingene, sier han.

Skeptiske Kina har gjort store investeringer i mange afrikanske land, og president Xi Jinping reiste rett fra Paris til Zimbabwe etter åpningen av klimatoppmøtet. Her var det ventet at han skulle signere avtaler om nye investeringer, blant annet i infrastruktur.

Deretter reiste han videre til Sør-Afrika, blant annet for å delta på et forum for kinesisk-afrikansk samarbeid, skriver Reuters.

Tine Sundtoft sier at finansiering og differensiering mellom de rike og fattige landene peker seg ut som noen av de vanskeligste temaene.

Etter det Dagbladet erfarer, er oppfatningen i utviklingslandene at vestlige land prøver å få til en avtale hvor de fraskriver seg mye av ansvaret og gir utviklingslandene mye av byrden. De er også skeptiske til hvor mye finansiering de faktisk vil motta, på grunn av det de oppfatter som løse formuleringer i avtaleteksten.

Bedre enn før Flere observatører uttaler til NTB i dag at de mener situasjonen er langt bedre nå enn i København for seks år siden. Men ministrene har fortsatt en stor oppgave foran seg, påpeker Naturvernforbundets observatør Johanne Houge overfor NTB.

- Alt er fortsatt i spill. Ingen av de store spørsmålene er landet, sier hun.

LITE FRAMGANG:
Forhandlingsleder for klimaforhandlingene Aslak Brun forteller at det begynner å haste.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LITE FRAMGANG: Forhandlingsleder for klimaforhandlingene Aslak Brun forteller at det begynner å haste. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
TALTE: Statsminister Erna Solberg. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB scanpix
TALTE: Statsminister Erna Solberg. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB scanpix Vis mer