Klimakrisa:

Kinas klimakamp: - Klar dobbeltmoral

Det vil ikke være mulig å oppnå FNs klimamål hvis verden ikke slutter å forbruke kull. Verdens største kullbruker er Kina som bygger ut og øker forbruket mot 2030.

KULLKRAFTVERK: Det vil ikke være mulig å nå verdens klimamål uten å kutte i bruken av kull, og Kina er det landet i verden som bruker best av det. Her fra byen Datong i Kinas Shanxi-provins. Foto: NTB
KULLKRAFTVERK: Det vil ikke være mulig å nå verdens klimamål uten å kutte i bruken av kull, og Kina er det landet i verden som bruker best av det. Her fra byen Datong i Kinas Shanxi-provins. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvis verden skal klare å nå FNs klimamål med å begrense oppvarmingen til 1,5 grader før 2030, haster det med å få en rekke løsninger på plass. Den aller største miljøsynderen er kullet.

Forskerne er klar på at vi kan ikke oppnå klimamålene uten at vi kvitter oss med kullkraften.

- Ifølge scenarioene som klarer 1,5 graders målet må kull til el-produksjon fases ut i løpet av dette århundret, sier CICERO-forsker sier Jan S. Fuglestvedt.

Etter at Parisavtalen var underskrevet fikk FNs klimapanel (IPCC) i oppgave å utrede scenarioer for å begrense jordas oppvarmingen til 1,5 grader. Jan S. Fuglestvedt var en av forfatterne bak spesialrapporten, som har vurdert 85 forskjellige scenarioer som illustrerer hvordan utslippene til verdenssamfunnet kan se ut fram mot år 2100.

Selv om rapporten inneholder mange variabler, er forskeren helt klar på at det i framtida må forbrukes atskillig mindre kull.

Må fase ut kullet

- Det er et robust funn i rapporten at kull må utfases. Rapporten viser at forbruket av kull globalt må ned opp mot 80 prosent innen 2050. På sikt må forbruket av kull globalt ned mot 0 prosent, sier Fuglestvedt

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer