Politikk i Kina

Kinas mektige mann er blitt enda mektigere: - Mye foregår bak lukkede dører

Fem år inn i Xi Jinpings presidentperiode er det stor usikkerhet rundt hvem som skal etterfølge ham. I morgen blir en spennende dag, mener forsker.

ENIGHET: Den kinesiske presidenten Xi Jinping ( i midten) fikk både navn og ideologi skrevet inn i Kinas grunnlov under kommunistpartiets 19. kongress. Her rekker medlemmene hendene i været under kongressens avsluttende seremoni. , Foto: AP Photo/Andy Wong/NTB Scanpix
ENIGHET: Den kinesiske presidenten Xi Jinping ( i midten) fikk både navn og ideologi skrevet inn i Kinas grunnlov under kommunistpartiets 19. kongress. Her rekker medlemmene hendene i været under kongressens avsluttende seremoni. , Foto: AP Photo/Andy Wong/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det kinesiske kommunistpartiet vedtok i dag at president Xi Jinping og hans ideologi skal skrives inn i Kinas grunnlov. Det er en ære bare to forhenværende kinesiske ledere, Mao Zedong og Deng Xiaoping, har fått.

- Det setter ham på en høy pidestall. Det kan tolkes som at hans posisjon blir sterkere, i og med at hvis han blir utfordret av noen, så utfordrer de ikke bare ham, men hele kommunistpartiet, sier Koen Wellens, førsteamanuensis ved UiO, til Dagbladet.

- Har ryddet trusler av verden

Der både Mao og Deng i sin tid initierte store omveltninger i den kinesiske politikken, omtaler Wellens Xi, sønnen til den mektige kommunistlederen Xi Zhongxun, som en konservativ politiker opptatt av makt.

- Xi Jinping har, sammenliknet med sine forgjengere, vært mye mer opptatt av kontroll. Han har ført en voldsom kamp mot korrupsjon, noe som trolig også har vært en måte å kvitte seg med politiske motstandere på, sier Wellens.

Han trekker fram Sun Zhengcai, en politiker som ble sett på som en mulig etterfølger fram til han ble kastet ut av kommunistpartiet i sommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer