-Kinas myndigheter vil ikke være blide for denne tildelingen.

Under et intervju med Dagbladet røpet direktør Geir Lundestad det som hver høst er Norges best bevarte hemmelighet: Han plumpet ut med hvem Nobelkomiteen trolig har valgt som årets fredsprisvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er svært sannsynlig at Nobelkomiteens leder Francis Sejersted vil gi Kina en nesestyver når han 15. oktober annonserer hvem som skal få årets fredspris. Dette er Sejersteds siste tildeling som leder av Nobelkomiteen, og tildelingen kommer tett opptil feiringen av Folkerepublikken Kinas 50-årsdag.

Ut fra Lundestads utsagn er det to navn som peker seg ut: Wei Jingsheng og Wang Dan. Jingsheng har kjempet for demokrati og menneskerettigheter i Kina siden 1978, og er den mest sentrale.

Han er flere ganger tidligere nominert til Nobels fredspris. Wang Dan var en av lederne for studentopprøret i 1989, og har markert seg internasjonalt i kampen menneskerettighetene i Kina.

«Ikke blide»

Det var under et intervju om årets Nobelkonsert direktøren ved Nobelinstituttet, Geir Lundestad, røpet hvor årets fredspris trolig vil gå. Han sa blant annet at TV-sendingen fra konserten er svært populær i Latin-Amerika og Kina. - Artistnavnene og tv-sendingene har sørget for at det har blitt mye mer oppmerksomhet rundt fredsprisen, sa Lundestad, og ga klart inntrykk av at det var spesielt interessant at konserten etter alle solemerker vil bli sendt i Kina i år, hvorpå han la til:

- Kinas myndigheter vil ikke være blide på denne tildelingen.

Deretter skiftet en lett rødblussende Lundestad samtaleemne. Det trolige valget av Wei Jingsheng eller Wang Dan overrasker ikke Dan Smith som leder Fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO). - Hvis man ser på mønsteret i Nobelkomiteens tildelinger, er det ikke overraskende om de velger å gi prisen til en aktivist for menneskerettigheter, sier Smith.

Rabalder

Det er derfor sannsynligvis duket for politisk rabalder når Sejersted kommer med den offisielle kunngjøringen.

Da prisen gikk til den tibetanske lederen Dalai Lama i 1989, utløste det heftige protester fra Kina.

At Nobelkomiteen er uavhengig av norske myndigheter, blir ikke tatt så nøye av kinsesike myndigheter. En tildeling som hedrer regimets argeste motstandere, kan bli en knute på tråden mellom Norge og Kina.