OMSTRIDT HAVOMRÅDE: Dette bildet er tatt 25. februar i fjor av overvåkningsfly fra Filippinene. Bildet viser et kinesisk fartøy som brukes til å utvide landområdet ved Johson-revet, ved Spratley-øyene i Sør-Kina-havet. Foto: AP Photo/Philippine Department of Foreign Affairs
OMSTRIDT HAVOMRÅDE: Dette bildet er tatt 25. februar i fjor av overvåkningsfly fra Filippinene. Bildet viser et kinesisk fartøy som brukes til å utvide landområdet ved Johson-revet, ved Spratley-øyene i Sør-Kina-havet. Foto: AP Photo/Philippine Department of Foreign AffairsVis mer

Kinas nye øyrike

Fem nybygde øyer skaper bølger i omstridt farvann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina bygger fem øyer i tilknytning til rev og skjær i det omstridte havområdet i Sør-Kina-havet. Det opplyser regjeringskilder til Los Angeles Times.

Den største av de nye, oppmudrede øyene skal ligge i nærheten av revet som på engelsk kalles Fiery Cross Reef. Denne nykonstruerte øya skal være over tre kilometer lang, og flere hundre meter bred.

Ifølge de samme regjeringskildene er denne øya stor nok til at Kina kan anlegge en flystripe som vil være stor nok til å ta imot de fleste av Kinas taktiske og militære fly.

Satelittbilder skal også vise at en havn er under oppbygging.

Også Filippinene, Malaysia, Taiwan og Brunei gjør krav på det samme havområdet som Kina nå lager land.

Langvarig konflikt Konflikten har blusset opp jevnlig de siste 30 årene.

14. mars 1988 barket kinesiske og vietnamesiske sjøstyrker sammen for kontroll over øya. I forkant av hendelsen hadde kineserne sett seg ut en rekke rev i Sør-Kinahavet hvor de ønsket å drive overvåkning av skipstrafikken.

Vietnam begynte da å ta kontroll på nærliggende rev for å overvåke kinesernes aktivitet. Det begynte i en rekke konfrontasjoner i området og kulminerte i et sjøslag der over 70 vietnamesiske soldater ble drept og to bevæpnede transportskip ble sunket.

NYBYGG: Også dette nybygget, som klamrer seg til et skjær, ble avslørt av det filippinske overvåkningsflyet. Foto: AP Photo/Philippine Department of Foreign Affairs
NYBYGG: Også dette nybygget, som klamrer seg til et skjær, ble avslørt av det filippinske overvåkningsflyet. Foto: AP Photo/Philippine Department of Foreign Affairs Vis mer

Etter seieren om Johnson South Reef, fortsatte Kina å utvide sitt territorium i område og tok over flere nærliggende rev.

De senere årene har det vært en rekke konfrontasjoner i forbindelse med fiskerettigheter, borevirksomhet og militærøvelser i området.

Malaysia Airlines Kinesiske myndigheter sa i november at Malaysia Airlines-forsvinningen 8. mars i fjor, avslørte et behov for bedret kinesisk etteretningskapasitet i Sør-Kina-havet.

Pilotene på flyet hadde sist kontakt med bakkemannskaper mens de var over Sør-Kina-havet.

- Det er behov for en base for å understøtte radarsystemene og etteretningsaktivitetene våre, sa Jin Zhirui, ifølge Los Angeles Times.

- Søket gjorde oss oppmerksomme på at vi mangler tilstrekkelige flykapasitet i Sør-Kina-havet. Det er behov for en base der for å beskyttte nasjonale interesser.

RADARSTASJON: Dette bildet, som ble tatt i 2012, viser en nybygget radarstasjon ved Subi-revet. Foto: AFP PHOTO/WESTCOM
RADARSTASJON: Dette bildet, som ble tatt i 2012, viser en nybygget radarstasjon ved Subi-revet. Foto: AFP PHOTO/WESTCOM Vis mer