Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kinas nye våpen: - Kan nå USA på 30 minutter

Kina skal være klare til å avduke et nytt atommissil under en militærparade i Beijing tirsdag. Det kan nå USA på 30 minutter, hevder eksperter.

NYTT ATOMMISSIL: Eksperter hevder Kinas nye atommissil DF-41 flyr med 25 ganger lydens hastighet, og kan nå USA på bare 30 minutter. Foto: NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Kina varsler at de kommer til å avduke en rekke nye våpensystemer under en militærparade i hovedstaden Beijing tirsdag. Der vil man angivelig kunne se deres raskt utviklende våpenarsenal, samt et mye omtalt atommissil.

Det vil kunne nå USA på 30 minutter, hevder eksperter.

Dongfeng-41

Det varslede atommissilet har fått navnet Dongfeng-41, bedre kjent som DF-41, og er et av flere nye våpensystemer kinesiske medier hevder vil bli framvist under den kommende militærparaden, som markerer det regjerende kommunistpartiets 70 år ved makten.

Ingen detaljer rundt det aktuelle våpensystemet er foreløpig blitt bekreftet, men Center for Strategic and International Studies i Washington påpeker at det kan ha verdens lengste rekkevidde på hele 15 000 kilometer.

Eksperter ved den amerikanske organisasjonen slår fast at atommissilet flyr med 25 ganger lydens hastighet, og kan være i stand til å nå USA på bare 30 minutter - med opptil ti stridshoder til separate mål.

Blant de andre varslede våpensystemene som vil bli framvist under militærparaden, finner man en supersonisk drone og en robotubåt.

- Vent og se

Militærparaden har som mål å synliggjøre Beijings ambisjon om å håndheve krav til Taiwan, Sør-Kina-havet og andre omstridte territorier - og å utfordre Washington som regionens dominerende styrke, skriver nyhetsbyrået AP.

OMFATTENDE MILITÆRPARADE: Militærparaden tirsdag vil angivelig omfatte 15 000 tropper og mer enn 160 fly. Her enda ett av de nye våpensystemer som trolig vil bli framvist tirsdag. Foto: AP / Ng Han Guan / NTB scanpix
OMFATTENDE MILITÆRPARADE: Militærparaden tirsdag vil angivelig omfatte 15 000 tropper og mer enn 160 fly. Her enda ett av de nye våpensystemer som trolig vil bli framvist tirsdag. Foto: AP / Ng Han Guan / NTB scanpix Vis mer

Militærparaden vil omfatte 15 000 tropper og mer enn 160 fly, sier forsvarsdepartementets talsmann, generalmajor Cai Zhijun.

- Mange nye våpensystemer vil bli avduket for første gang, skal Zhijun ha uttalt til et pressekorps forrige uke, ifølge AP.

På spørsmål om Dongfeng 41 var blant disse, svarte han:

- Vent og se.

ØVER PÅ KRIG: Pentagon har gjennomført en test som aldri har blitt gjort før. De betegner testen som vellykket etter at to missiler traff et annet missil over Stillehavet. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Bekymret

Det er ikke noen hemmelighet at USA gradvis har blitt utfordret av Kina på forsvarsfeltet de siste åra.

«USA har ikke lenger militær overlegenhet i den indopasifiske regionen og landets evne til å opprettholde en gunstig maktbalanse blir stadig mer usikker», het det i en rapport fra United States Study Center ved Universitetet i Sydney forrige måned.

Rapporten advarte om at USA kunne slite med å forsvare seg selv og sine allierte mot den voksende stormakten, og hevdet at USAs forsvarsstrategi i området står overfor en krise.

- Det vil være ganske mange observatører til stede under den kommende militærparaden, inkludert det amerikanske militære. De sier at dette begynner å komme farlig nærme våpenteknologien de selv driver. De begynner å bli bekymret for utviklingen, sier Siemon Wezeman ved Stockholms fredsforskningsinstitutt (SIPRI) til AP.

Har drevet utvikling - uten motstand

Kina har de siste åra utviklet kort- og mellomdistanseraketter som kan frakte atomvåpen, i Kinas nærområder.

Kina har aldri vært omfattet av INF-avtalen, og er heller ikke omfattet av den andre store atomvåpen-begrensings-avtalen, START 2 mellom USA og Russland, som går på skroting og begrensning av landets atomstridshoder og leveringssystemer.

Eksperter har uttalt at dette angivelig var en av faktorene for at USA trakk seg ut av INF-avtalen tidligere i år.

Kinas utenriksdepartement har imidlertid tidligere understreket at landets militære politikk er «naturlig defensivt» og at de jobber for fredelig utvikling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media