Kinas president har forhåpninger

Samtaler mellom Kina og Tibet starter i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas president sier at han håper på et «positivt resultat» av samtalene med Dalai Lamas forhandlere som åpner søndag.

To utsendinger fra den tibetanske eksillederen Dalai Lama skal etter planen innlede samtaler med kinesiske myndigheter i byen Shenzhen, nær Hong Kong, søndag.

Det er første gang siden opptøyene i Tibet ble slått ned av kinesisk politi i mars at de to partene møtes til samtaler.

- Jeg håper at kontakten med Dalai Lamas forhandlere i dag vil få et positivt resultat, sier Kinas president Hu Jintao til japanske journalister i Beijing.

Opptøyene i Tibet førte til protester mot Kina verden over og krav om at vestlige ledere boikotter de olympiske lekene i Beijing i august.

Dalai Lama har understreket at det ikke er noe poeng i å innlede samtaler dersom ikke Kina virkelig mener alvor med å finne en løsning.

- Hvis de bare ønsker å vise verden at «vi prater», er det ikke noe poeng i å møtes, sa Dalai Lamas talsmann Tenzin Takla forrige uke.

Dalai Lamas forhandlere vil formidle hans hellighet Dalai Lamas dype bekymring for de kinesiske myndighetenes håndtering av situasjonen, og dessuten legge fram forslag til hvordan det kan skapes fred i regionen, heter det i en uttalelse fra den tibetanske eksilregjeringen som har base i Dharamsala i Nord-India.

Opptøyene i Tibet førte til protester mot Kina verden over og krav om at vestlige ledere boikotter de olympiske lekene i Beijing i august. Bildet er fra demonstrasjonene i New Dehli. FOTO: EPA/STR/SCANPIX
Opptøyene i Tibet førte til protester mot Kina verden over og krav om at vestlige ledere boikotter de olympiske lekene i Beijing i august. Bildet er fra demonstrasjonene i New Dehli. FOTO: EPA/STR/SCANPIX Vis mer

(NTB)