Kinas president legger press på Japan

- Ord må gjøres om til handling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kinas president Hu Jintao og den japanske statsministeren Junichiro Koizumi møttes i dag i Jakarta. Det var det første toppmøtet mellom landene etter at det brøt ut massive anti-japanske demonstrasjoner i kinesiske byer tidligere denne måneden.

- Den sterke reaksjonen fra det kinesiske folk og bekymringen fra andre asiatiske land er noe japanerne bør reflektere seriøst over, sa president Hu i en sjelden presseuttalelse i dag ifølge AP.

Kineserne sier bakgrunnen for demonstrasjonene er at Japan godkjente ei lærebok i historie som hopper over landets krigsforbrytelser mot Kina og andre asiatiske land. Obsevatører peker i større grad på en voksende nasjonalisme i begge land.

- Godt møte

De to snakket sammen bak lukkede dører i 55 minutter under det afrikansk-asiatiske toppmøtet som foregår i den indonesiske hovedstaden.

Koizumi sa bare at han følte de hadde hatt «et veldig godt møte» idet han forlot lokalene. Kanskje han følte han hadde sagt tilstrekkelig i saken da han i går kom med den kraftigste unnskyldningen på mange år for tidligere japanske krigshandlinger.

De vakre ordene var ikke nok til å tilfredsstille den kinesiske presidenten.

- Uttalt anger bør gjøres om til handlinger, og de bør ikke gjøre noe som kan fornærme det kinesiske folk eller folkene i andre asiatiske land, sier Hu Jintao.

TOPPMØTE: Japans statsminister Junichiro Koizumi (t.v.) og Kinas president Hu Jintao hilser på hverandre før de hadde 55 et minutters møte bak lukkede dører i Jakarta i dag. Foto: EPA/Scanpix
TOPPMØTE: Japans statsminister Junichiro Koizumi (t.v.) og Kinas president Hu Jintao hilser på hverandre før de hadde 55 et minutters møte bak lukkede dører i Jakarta i dag. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Press om Taiwan

Hu advarte mot at isfronten mellom Japan og Kina fortsetter.

- I øyeblikket er forholdet mellom Kina og Japan i en vanskelig situasjon. En så vanskelig situasjon er ikke noe vi ønsker å se.

Han sier det vil være skadelig for begge land om krangelen ikke blir ryddet opp i, og at det vil påvirke stabiliteten og utviklingen i Asia.

Den kinesiske presidenten la også press på Japan i spørsmålet om Taiwan. Kina og Taiwan skilte lag under borgerkrig i 1949, men kineserne anser fortsatt øya som sitt territorium.

- Spørsmålet om Taiwan bør behandles korrekt. Det er håpet at Japan vil demonstrere gjennom konkret handling sin tilslutning til ett-Kina-politikken og motstand mot taiwansk uavhengighet, sa Hu Jintao i dag.

PRESSER JAPAN: Japanerne må ikke bare angre i ord, men i handlinger. Det sa Hu Jintao i dag.
FORSVANT FORT: Junichiro Koizumi vinket til reporterne, sa det hadde vært et veldig godt møte og forsvant.