Kinas skolebarn betaler dyrt for suksess

Skolebarna i Kina er verdensmestere i å ta eksamen. Men de gode resultatene er ikke gratis, hevder kritikere.

MISTER KREATIVITETEN: En skolepike spiser lunsj på en skole i Jiaxing i Zhejiang-provinsen øst i Kina. Kinesiske elever gjør det svært godt i de internasjonale PISA-undersøkelsene om ferdigheter i kjernefag på skolen. Men kritikere sier skolebarnas hverdag i altfor stor grad består av endeløs pugging, på bekostning av utviklingen av kreative evner og av en naturlig barndom. Foto: REUTERS / SCANPIX
MISTER KREATIVITETEN: En skolepike spiser lunsj på en skole i Jiaxing i Zhejiang-provinsen øst i Kina. Kinesiske elever gjør det svært godt i de internasjonale PISA-undersøkelsene om ferdigheter i kjernefag på skolen. Men kritikere sier skolebarnas hverdag i altfor stor grad består av endeløs pugging, på bekostning av utviklingen av kreative evner og av en naturlig barndom. Foto: REUTERS / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinesiske skolebarn er verdensmestere i å ta eksamen. Men de gode resultatene er ikke gratis, sier kritikere - tvert om betaler barna dyrt for suksessen, i form av tapt kreativitet.

- Fra morgen til kveld er det bare skolen det handler om, sier åtte år gamle Xiao Fangs bestemor til nyhetsbyrået DPA.

Kinesiske skoleelever har den siste tiden utmerket seg i de internasjonale PISA-undersøkelsene.

Da skoleelevene i Shanghai nylig deltok for første gang, gikk de helt til topps i undersøkelsen som måler elevers ferdigheter på kjerneområder som lesing, matematikk og naturfag.

Det er hevet over tvil at de kinesiske barna er flinke til å pugge, men mange av dem føler at livet ikke består av stort annet enn lekselesing.

Ekstratimer I tillegg ti vanlig skole tar Xiao ekstratimer i engelsk i helgene. Foreldrene hennes er begge høyt utdannet og tjener godt - og de vil at datteren skal jobbe hardt med skolearbeidet, slik at hun selv kan få en god jobb når den tiden kommer.

Men kritiske røster hevder at Xiao og andre barn i hennes situasjon blir frarøvet selve barndommen, i den velmente iveren etter å sikre dem suksess som voksne.

YOGA-DISIPLIN: Elever driver yogaøvelser på rekke og rad i et frikvarter ved en barneskole i Suining i provinsen Sichuan i de midtre delene av Kina. Undervisningen i kinesiske skoler skjer i svært disiplinerte former, elevene forventes å pugge hardt, og de gjør det da også godt på de internasjonale PISA-undersøkelsene. Foto: REUTERS / SCANPIX
YOGA-DISIPLIN: Elever driver yogaøvelser på rekke og rad i et frikvarter ved en barneskole i Suining i provinsen Sichuan i de midtre delene av Kina. Undervisningen i kinesiske skoler skjer i svært disiplinerte former, elevene forventes å pugge hardt, og de gjør det da også godt på de internasjonale PISA-undersøkelsene. Foto: REUTERS / SCANPIX Vis mer

- De står under et enormt press, og de har ingen tid til å leke, sier Xiao Fangs bestemor.

Stedfortredende rektor Jiang Xueqin ved en skole tilknyttet universitetet i Beijing er langt på vei enig. Han går så langt som til å kalle PISA-suksessen i Shanghai «et svakhetstegn» og «et symptom på problemer».

Standardisert - Dette er to sider av samme sak: Kinesiske skoler er svært flinke til å forberede elevene sine på standardiserte prøver. Men samtidig unnlater de å forberede elevene på videregående utdanning og livet i en kunnskapsbasert økonomi, mener han.

Jiang skrev nylig i en artikkel i den amerikanske finansavisen Wall Street Journal at Kina ikke har noen problemer med å masseprodusere dataprogrammerere, bokholdere og teknokrater på mellomledernivå. Men det er langt mellom de kreative lederemnene.

Landets mest begavede studenter må fortsatt reise utenlands for å utvikle seg kreativt, framholdt Jiang Xueqin. I dag er både kinesiske og flernasjonale selskaper oppgitt over de unge kinesernes manglende evner til å arbeide selvstendig, påpekte han. (NTB)

MÅ PUGGE: Skolejenter spiser ved pultene sine på en skole i Jiaxing i den østkinesiske Zhejiang-provinsen. Mange av elevene her er barn av fattige landarbeidere, som ønsker at barna deres skal gjøre det bra på skolen slik at de som voksne kan få gode jobber og et liv i velstand. Kritiske røster hevder imidlertid at de kinesiske skolene legger altfor stor vekt på mekanisk pugging. Foto: REUTERS / SCANPIX
MÅ PUGGE: Skolejenter spiser ved pultene sine på en skole i Jiaxing i den østkinesiske Zhejiang-provinsen. Mange av elevene her er barn av fattige landarbeidere, som ønsker at barna deres skal gjøre det bra på skolen slik at de som voksne kan få gode jobber og et liv i velstand. Kritiske røster hevder imidlertid at de kinesiske skolene legger altfor stor vekt på mekanisk pugging. Foto: REUTERS / SCANPIX Vis mer