Kinas statsminister øker presset på Arktisk råd

Opptak må være enstemmig, men Kina har lagt forholdet til Norge på is.

VIL MED: Kinas interesse for Arktis og Antarktis har økt voldsomt de siste årene. Utsiktene til store olje- og gassforekomster og til at Nordøstpassasjen blir farbar både sommer og vinter, har bidratt til dette. Foto: Lintao Zhang/AFP/Pool/NTB Scanpix
VIL MED: Kinas interesse for Arktis og Antarktis har økt voldsomt de siste årene. Utsiktene til store olje- og gassforekomster og til at Nordøstpassasjen blir farbar både sommer og vinter, har bidratt til dette. Foto: Lintao Zhang/AFP/Pool/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kinas statsminister Wen Jiabao skal besøke Sverige og Island og vil øke presset for å komme inn som fast observatør i Arktisk råd.

Wen skal besøke de to nordiske landene som ledd i en Europa-reise der han også besøker Tyskland og Polen.

- Vi håper å kunne samarbeide med relevante land som Sverige og Island for å bidra til fred, stabilitet og bærekraftig utvikling i Arktis-området, sa viseutenriksminister Song Tao til journalister i Beijing mandag.

Forholdet på is Kina har imidlertid lagt forholdet til Norge på is siden tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Opptak av faste observatører i Arktisk råd må være enstemmige. Norge har latt forstå at det er vanskelig å si ja til søkere som ikke vil snakke med Norge. Offisielt ønsker ellers Norge Kina velkommen med i rådet.

Sverige har for tiden formannskapet i Arktisk råd. Island sa for kort tid siden nei til et kinesisk framstøt for å kjøpe en stort landområde nordøst på Island som angivelig skulle utvikles til fritidsområde.

Avtale om industripark Statsminister Wen vil legge fram forslag for å utvikle de tosidige forbindelsene med Island, ifølge Song. Wen skal også undertegne en avtale med Sverige om utvikling av en industripark.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer