Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kinas største elv avstengt

BEIJING (NTB/AFP/DPA): Kinas president Jiang Zemin og statsminister Li Peng var til stede i går da elva Yangtse ble stengt. Kinesiske vannkraftingeniører kan dermed innlede byggingen av verdens største damanlegg, Tre Kløfter, som skal stå ferdig i år 2009.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre store lastebiler tømte stein ned i vannet. Dermed ble de siste 40 meterne av elva avstengt og vannet avledet til en kanal.

Statsminister Li Peng, som er utdannet vannkraftingeniør og har vært den fremste drivkraften bak kjempeutbyggingen, la en symbolsk siste hånd på den første, midlertidige demningen. Det ble direkte overført i kinesisk fjernsyn. Bak den midlertidige demningen reises selve damanlegget.

Tredje lengste

Yangtse er den tredje lengste elva i verden, etter Amazonas og Nilen.

Jiang og Li så tydelig fornøyde ut mens de fulgte med på lastebilenes arbeid gjennom kikkerter. Klokka 15.30 lokal tid var de siste 15000 kubikkmeterne med stein dumpet og den store elva stengt.

- Dette viser for hele verden at Kinas folk er i stand til å reise verdens fremste vannkraftanlegg, sa en stolt Li.
Med gutteaktig entusiasme ble statsministeren viste rundt i kontrollrommet for det store anlegget.

1,2 millioner må flytte

De neste seks åra vil skipstrafikken på Yangtse bli ledet forbi damanlegget i en 3,7 kilometer lang kunstig kanal. Samtidig vil ingeniørene reise den 185 meter høye og 2,3 kilometer lange muren på tvers av elva.

Kinas ledere kaller damprosjektet et monument over kampen for global klimakontroll. I år 2009 skal anleggets 26 turbiner bli i stand til å produsere en elektrisitetsmengde tilsvarende en nidel av Kinas energibehov i dag. Prosjektet er av kineserne anslått til å koste 200 milliarder kroner. Kritikere mener kineserne har undervurdert kostnadene, og at den endelige prislappen vil bli på over 450 milliarder.

Det enorme vannreservoaret vil tvinge 1,2 millioner mennesker i 153 byer og 4500 landsbyer til å flytte.

Gammel drøm

Store naturreservater og flere historiske minnesmerker vil bli druknet i den 600 kilometer lange dammen. Også de vakre canyonene Tre Kløfter, som har inspirert kinesiske malere og poeter i århundrer, vil gå med.

Kritikere har også pekt på at man kunne ha oppnådd den samme flomkontrollen og at elektrisiteten kunne ha blitt produsert billigere gjennom å forsterke eksisterende diker og bygge flere mindre dammer oppover langs Yangtse. Men det er en gammel drøm kinesiske ledere har hatt siden begynnelsen av århundret som går i oppfyllelse gjennom oppdemmingen av Yangtse.

Revolusjonslederen Mao Zedong skrev dikt der han fantaserte om en «vegg av stein» på tvers av elva.

Hele Norges coronakart