Kinas største elv tørker sakte ut

Tidligere har man trodd at vannstanden i elva Yangtze holder seg konstant. Det viser seg å være feil, ifølge ny forskning.

TØRKER UT: En ny undersøkelse viser at Kinas største og viktigste elv, Yangtze, tørker sakte ut. Nå skal myndighetene ha iverksatt tiltak. Her fra elva hvor den renner i Anhui-provinsen i 2011. Illustasjonsfoto: AFP / NTB
TØRKER UT: En ny undersøkelse viser at Kinas største og viktigste elv, Yangtze, tørker sakte ut. Nå skal myndighetene ha iverksatt tiltak. Her fra elva hvor den renner i Anhui-provinsen i 2011. Illustasjonsfoto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Yangtze er Asias lengste elv og den tredje lengste i verden, etter Amazonas i Sør-Amerika og Nilen i Afrika.

Elven strekker seg omkring 6300 kilometer fra Tibet til Østkinahavet, og forsørger blant annet halve Beijing med vann.

Nå viser det seg at elva tørker sakte ut.

Synker jevnlig

Mens man tidligere har trodd at vannstanden i elva har holdt seg konstant, har en ny og omfattende kartlegging nå vist at det ikke stemmer.

En undersøkelse fra statlige forskere i Kina, gjort med både grunnundersøkelser og satellittbilder, viser at elva har sunket to centimeter hvert femte år siden 1980.

Det skriver South China Morning Post.

TØRKE: Området har stadig hyppigere blitt rammet av både tørke og flom, noe som ifølge forskerne har påvirket vannstanden i elven. Her fra Chongqing i 2011. Foto: AP / NTB
TØRKE: Området har stadig hyppigere blitt rammet av både tørke og flom, noe som ifølge forskerne har påvirket vannstanden i elven. Her fra Chongqing i 2011. Foto: AP / NTB Vis mer

Studien, som ifølge avisa nylig er publisert i tidsskriftet Advances in Water Science and Technology, konkluderer med at 80 prosent av årsakene skyldes klimaendringer.

Blant disse er økende temperaturer i Stillehavet, noe som medfører at mindre nedbør regner ned over Yangtze.

Økende temperaturer i området har også ført til både flere tørkeperioder og flommer, noe som igjen har påvirket vannstanden negativt.

Viktig for Kina

I tillegg til klimaendringene, skyldes noe av endringene menneskelig aktivitet og bygging av dammer, mener forskerne.

Ettersom industrien har bygget seg opp i regionen, har over 100 innsjøer forsvunnet. Likevel har man trodd at den totale mengden vann forble mer eller mindre uendret, basert på en tanke om at all ubrukt vann omsider ville ende tilbake i naturen.

VIKTIG: Elva er Asias lengste og har alltid vært svært viktig for Kina. I dag er den landets hovedtransportåre. Foto: Chine Nouvelle / SIPA / Shutterstock / NTB
VIKTIG: Elva er Asias lengste og har alltid vært svært viktig for Kina. I dag er den landets hovedtransportåre. Foto: Chine Nouvelle / SIPA / Shutterstock / NTB Vis mer

Endringene som nå er kartlagt, medfører en rekke potensielt alvorlige konsekvenser for både miljøet og økonomien i det som er Kinas rikeste deler av landet, slår forskerne fast.

Yangtze-regionen huser omkring 460 millioner mennesker, inkludert landets økonomiske senter Shanghai. Byen står for mer enn en tredjedel av Kinas økonomi, skriver avisa.

Elva har vært viktig for områdets rikdom, ikke minst for matproduksjonen, men også for transport, da den anses som landets hovedtransportåre.

I tillegg tappes også elva for vann for å forsørge over halvparten av Beijings omkring 22 millioner innbyggere med vann, skriver South China Morning Post.

BORTE: Det pleide å bruse og runge av Victoriafallene på grensen mellom Zimbabwe og Zambia. Sånn er det ikke lenger. Video: CNN Vis mer

Fiskeforbud

- For eksempel kan konsentrasjonen av miljøforstyrrende gifter øke i elva og forgifte de mer følsomme artene, sier forskeren Xie Zhicai om konsekvensen av funnene i studien til avisa.

Dette kan igjen føre til at både enkelte planter og dyreliv på sikt vil bli utryddet, slår han fast. Man frykter også at fisker vil kunne få lavere fruktbarhet av dette.

Foreløpig er ikke vannstanden lav nok til å forårsake store konsekvenser. Forskerne tror likevel myndighetene er klar over og bekymret for utviklingen, da de nylig har igangsatt flere restriksjoner i områder rundt elva.

Blant disse er fiskeforbud i elva i de neste ti åra, samt strengere regler for godkjenning av byggeprosjekter langs Yangtze-elva, skriver avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer