Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kinas største forretnings­menn dør, blir arrestert og forsvinner

Myndighetenes omfattende korrupsjonsjakt.

MILLIARDÆR: Guo Guangchang, styreformannen i Fosun, forsvant torsdag. Da han igjen dukket opp på fredag ble det klart at han hadde blitt pågrepet av politiet i forbindelse med en korrupsjonssak. Han er bare den siste i en lang rekke. Foto: AFP PHOTO / NTB Scanpix
MILLIARDÆR: Guo Guangchang, styreformannen i Fosun, forsvant torsdag. Da han igjen dukket opp på fredag ble det klart at han hadde blitt pågrepet av politiet i forbindelse med en korrupsjonssak. Han er bare den siste i en lang rekke. Foto: AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag rådet det full forvirring i kontorene til det kinesiske selskapet Fosun International etter at milliardæren Guo Guangchang hadde vært utilgjengelig i over et døgn.

Ingen visste hvor han befant seg, før nyheten kom om at han hadde «bistått myndighetene med en etterforskning», og mandag var han på plass på et arrangement i selskapets regi.

Det er foreløpig ikke klart hvilken etterforskning det dreier seg om, men Guanchangs midlertidige forsvinning er bare den siste i en lang rekke når myndighetene nå for alvor har trappet opp korrupsjonsjakten.

Flere selvmord Etter at det kinesiske markedet nærmest kollapset i sommer, har president Xi Jinping og hans korrupsjonsjegere vært nådeløse i jakten på utro tjenere - både i private og statlige selskaper.

Allerede i vår ble ifølge South China Morning Post en rekke selvmord knyttet til korrupsjonsanklager.

Etter sommerens kollaps har de store finanspersonlighetene havnet i myndighetenes søkelys én etter én.

Korrupsjonsjakten • Xu Ming, en tidligere anerkjent forretningsmann, døde tidligere denne måneden i fengsel bare noen måneder før korrupsjonssoningen var over. Dette til tross for at helsetilstanden hans ble beskrevet som «fortreffelig» bare to måneder i forveien.

• Xu Xiang var sjef for Zexi Investment helt til han i november ble arrestert og siktet for innsidehandel, og seks av toppsjefene i Citic Securities blir avhørt av politiet for å finne ut om de er skyldige i samme lovbrudd.

• Mannen som en gang var Kinas rikeste, Huang Guangyu, soner en fengselsstraff på 14 år for bestikkelser og innsidehandel.

• Zhao Dajian, styremedlem i Minzu Securities, har vært savnet siden 22. september etter at kinesiske medier rapporterte at han ble pågrepet av politiet som en del av en ikke spesifisert etterforskning.

• Chen Hongqiao var president i Guosen Securities, men ble i oktober funnet i sitt hjem etter at han hadde begått selvmord.

SAVNET: Yim Fung, styreleder i Guotai Junan International, har vært savnet siden 18. november. Kinesiske medier har siden rapportert at dette er et ledd i etterforskningen av Yao Gang som har en fortid i selskapet. Foto: Apple Daily via AP / NTB Scanpix
SAVNET: Yim Fung, styreleder i Guotai Junan International, har vært savnet siden 18. november. Kinesiske medier har siden rapportert at dette er et ledd i etterforskningen av Yao Gang som har en fortid i selskapet. Foto: Apple Daily via AP / NTB Scanpix Vis mer

• Yim Fung, styreleder i Guotai Junan International, har vært savnet siden 18. november. Kinesiske medier har siden rapportert at dette er et ledd i etterforskningen av Yao Gang som har en fortid i selskapet.

• Zhang Yun sa tidligere denne måneden opp sin stilling som president i Kinas tredje største bank etter han i november ble blandet inn i ytterligere en bestikkelsesetterforskning. Han ble navngitt av Yang Kun, som i 2013 ble dømt til livstid i fengsel for omfattende korrupsjon.

Blant verdens rikeste Dersom Guangchang nå selv er under etterforskning, vil det være et av de største navnene så langt.

Fosun International er Kinas største private konglomerat, og eier blant annet det kanadiske underholdningsimperiet Cirque du Soleil. Guo Guangchang er styreformann i selskapet, og bygde opp selskapet via forsikringsbaserte investeringer.

Ifølge Forbes er han god for drøye 60 milliarder kroner og er ifølge deres lister verdens 259. rikeste.

Han blir kalt «Kinas Warren Buffett» fordi han endret det kinesiske markedet totalt. De siste åra har selskapet gjort flere milliardoppkjøp - blant annet i USA.

Oppmerksomheten ble rettet mot ham først i august da navnet hans dukket opp i en korrupsjonssak i Shanghai, der han skal ha tilbudt tjenester til et statlig kinesisk selskap mot at han selv fikk fordeler, skriver The Guardian.

Kilder: South China Morning Post, Quartz, Bloomberg, Reuters, Caixin.

SA OPP: Zhang Yun sa tidligere denne måneden opp sin stilling som president i Kinas tredje største bank etter han i november ble blandet inn i ytterligere en bestikkelsesetterforskning. Han ble navngitt av Yang Kun, som i 2013 ble dømt til livstid i fengsel for omfattende korrupsjon. Foto: REUTERS/Tyrone Siu/NTB Scanpix
SA OPP: Zhang Yun sa tidligere denne måneden opp sin stilling som president i Kinas tredje største bank etter han i november ble blandet inn i ytterligere en bestikkelsesetterforskning. Han ble navngitt av Yang Kun, som i 2013 ble dømt til livstid i fengsel for omfattende korrupsjon. Foto: REUTERS/Tyrone Siu/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media