VIL HA UTLEVERING: Kinas utenriksminister Yang Jiechi krever at Norge utleverer den terrorsiktede uiguren Mikael Davud til Kina. Under sitt møte med utenriksminister Jonas Gahr Støre i Beijing i går gjorde Yang det klart at Kina ikke anerkjenner Davuds norske statsborgerskap. Foto: Kristoffer Egeberg
VIL HA UTLEVERING: Kinas utenriksminister Yang Jiechi krever at Norge utleverer den terrorsiktede uiguren Mikael Davud til Kina. Under sitt møte med utenriksminister Jonas Gahr Støre i Beijing i går gjorde Yang det klart at Kina ikke anerkjenner Davuds norske statsborgerskap. Foto: Kristoffer EgebergVis mer

Kinas toppledelse krever at Norge utleverer terrorsiktet

I direkte samtaler med utenriksminister Jonas Gahr Støre har Kina lagt press på Norge for å få den terrorsiktede uiguren Mikael Davud (39) utlevert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEIJING (Dagbladet): Det var i forbindelse med en 19 timers lynvisitt i den kinesiske hovedstaden, at utenriksminister Støre i går blant annet møtte sin kinesiske motpart, Yang Jiechi.

I løpet av det to timer lange møtet mellom de to utenriksministerne var den norske terrorsaken ett av de vanskelige temaene som ble tatt opp.

- Den saken er de veldig opptatt av. De har fulgt saken nøye, og den har vært mye omtalt i kinesiske medier, sier Støre til Dagbladet.

Antatt hovedmann Det er pågripelsen og siktelsen av uigur-kineseren Mikael Davud (39), som gjør at kineserne har fattet interesse. Uigur-kineseren har sittet varetektsfengslet siden torsdag 8. juli, etter at han og to andre terrormistenkte  ble arrestert i en koordinert politiaksjon i Norge og Tyskland.

Davud regnes som den antatte hovedmannen i planleggingen av et terrorangrep Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener skulle skje på norsk jord.

Under hemmelige ransakinger hjemme i 39-åringens leilighet på Ullevål i Oslo, skal PST ha beslaglagt en 0,33 liters flaske med bombestoffet hydrogenperoksid. Han mistenkes også for å ha forsøkt å skaffe den terrorettersøkte Ibrahim Adam falskt pass.

På Davuds PC og i ei notatbok skal PST ha funnet e-poster, navn og telefonnummer, som de mener knytter 39-åringen til en rekke framtredende medlemmer av terrornettverket al-Qaida.

Britisk etterretning knytter Davud til et al-Qaida-nettverk som skal ha vært involvert i bombene i London i 2005. Uigur-kineseren skal før han kom til Norge ha studert ved en koranskole i Pakistan, og kinesiske myndigheter skal allerede den gang ha ønsket å få ham utlevert.

Davud kom til Norge i 1999 og fikk status som flyktning. Han ble senere norsk statsborger.

Krever utlevering Kina har imidlertid gjort det klart overfor norske myndigheter at de ikke anerkjenner Davuds norske statsborgerskap.

- Kina har vært opptatt av å få utlevert den siktede. Mitt svar på det er at denne saken viser at Norge tar terror på alvor, og at vi gjennom nært samarbeid med andre land har vært i stand til å foreta disse pågripelsene. Dette er en sak som ligger i det norske rettssystemet, sier Støre.

- Mannen er norsk statsborger og det er norske domstoler avgjør skyldsspørsmålet, så får spørsmålet om utlevering behandles i andre kanaler, sier han.

Kineserne mener siktelsen mot uigur-kineseren illustrerer  hvilke utfordringer de står overfor i den spente Xinjiang-regionen, der den muslimske uigurbefolkningen holder til.

— Kommer ikke til å skje
Mikael Davuds advokat, Arild Humlen, har en meget konsis reaksjon på det kinesiske kravet om å få ham utlevert til Kina.

— Man utleverer ikke norske statsborgere, sier Humlen.

— Hvorfor bruker kinesiske myndigheter tid på å prøve å få Davud utlevert?

— Kina har en egen agenda når det gjelder uigurer. De har en ekstremt brutal atferd overfor uigurene, sier Humlen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre møter utenriksminister Yang Jiechi i Kina
Utenriksminister Jonas Gahr Støre møter utenriksminister Yang Jiechi i Kina Vis mer