Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Kinas Warren Buffet» sporløst forsvunnet

Enorm rykteflom etter milliardærforsvinningen.

SAVNET: Milliardær og invester Guo Guangchang har vært umulig å få tak i for selskapet Fosun Internationals egne folk. Rykteflommen i Kina er nå enorm. Foto: REUTERS/Bobby Yip/NTB scanpix
SAVNET: Milliardær og invester Guo Guangchang har vært umulig å få tak i for selskapet Fosun Internationals egne folk. Rykteflommen i Kina er nå enorm. Foto: REUTERS/Bobby Yip/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Milliardæren Guo Guangchang er en av Kinas rikeste menn, og har selv bygget opp hele formuen sin som investor.

Han blir sammenliknet med en av verdens mest suksessfulle investorer, Warren Buffett, men nå har Guangchang forsvunnet sporløst etter at hans egne ansatte i selskapet Fosun International ikke har fått tak i ham.

- Vi er i sjokk Det kinesiske finansnettstedet Caixin magazine meldte først om nyheten i går, skriver Forbes. Caixin melder i dag at han fortsatt er savnet.

Det er gått i overkant av et døgn siden de første rapportene dukket opp i magasiner og på sosiale medier i Kina. Flere rapporterte da om at milliardæren var blitt pågrepet av politiet på flyplassen i Shanghai, noe som foreløpig ikke er verifisert. På den kinesiske versjonen av Twitter, Weibo, har rykteflommen vært enorm.

Ifølge BBC har det vært umulig å få tak i ham via selskapets interne mobilapp.

- Det er sannsynlig at han er blitt spurt av kinesiske myndigheter om å samarbeide i etterforskningen. Han er ikke under etterforskning selv, sier en kilde nær selskapet Fosun Group, ifølge den britiske kringkasteren.

Ifølge South China Morning Post har direktør i selskapet, Liang Xinjun, varslet resten av selskapet at de nå håndterer krisa.

- Vi er fortsatt i sjokk, selv om det har vært liknende rapporter om ham tidligere. Guo er veldig forsiktig i håndteringen av myndigheter. Han forteller ofte til oss: «hold deg nære politikken, men unna politikerne» sier en kilde i Fosun til den kinesiske storavisa.

Korrupsjonsanklager Fosun International er Kinas største private konglomerat, og eier blant annet det kanadiske underholdningsimperiet Cirque du Soleil. Guo Guangchang er styreformann i selskapet, og bygde opp selskapet via forsikringsbaserte investeringer. Ifølge Forbes er han god for drøye 60 milliarder kroner og er ifølge deres lister verdens 259. rikeste.

Han blir kalt «Kinas Warren Buffett» fordi han endret det kinesiske markedet totalt. De siste åra har selskapet gjort flere milliardoppkjøp - blant annet i USA.

Den siste tida har kinesiske myndigheter i regi av president Xi Jinping lansert en massiv korrupsjonskampanje i landet. Mange tror derfor nettet nå er snøret rundt den steinrike forretningsmannen.

Det er imidlertid usikkert om tilfellet er at Guangchang selv er pågrepet, men mistanken om korrupsjon blant kinesiske næringslivsledere har spredd seg kraftig i etterkant av sommerens børskrakk i Kina.

Oppmerksomheten ble rettet mot ham først i august da navnet hans dukket opp i en korrupsjonssak i Shanghai, der han skal ha tilbudt tjenester til et statlig kinesisk selskap mot at han selv fikk fordeler, skriver The Guardian.

I tillegg til dette, meldte Kinas største meklerfirma Citic Securities at de ikke hatt fått tak i to av sine toppsjefer søndag.

Dersom Guangchang nå er tatt, vil han være den definitivt største fisken som er tatt i antikorrupsjonskampanjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media