Kinderegg kan bli forbudt

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Rødt og Pasientfokus vil beskytte barn og unge mot eksponering av usunne mat- og drikkevarer. Fremskrittspartiets Bård Hoksrud advarer nå mot alvorlige konsekvenser.

GODBIT: Det kan bli slutt på Kinderegg og andre godsaker som henvender seg til barn, hvis stortingsflertallets ønske vedtas. Bård Hoksrud i Frp ber nå politikerne ta til fornuft. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
GODBIT: Det kan bli slutt på Kinderegg og andre godsaker som henvender seg til barn, hvis stortingsflertallets ønske vedtas. Bård Hoksrud i Frp ber nå politikerne ta til fornuft. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg tror ikke de skjønner hva de er iferd med å vedta. Det er helt useriøst, dirrer helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud i Fremskrittspartiet.

Selv ikke sola og vårstemningen i Oslo kan stagge sinnet og frustrasjonen han føler på.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Rødt og Pasientfokus - et klart flertall på Stortinget - går nemlig nå inn for et forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn og unge under 18 år.

- Hva er egentlig usunt? filosoferer Hoksrud.

- Kinderegg?

- Joda, men hva med juice som inneholder mer sukker enn brus? Hva med yoghurt? Litago? spør Hoksrud.

- Det blir jo absurd!

Skutt ned i 2012

Det er ikke første gang ideen om å forby markedsføring av usunn mat og drikke overfor barn og unge lanseres. I 2012 var et identisk forslag oppe, fremmet av daværende helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Forslaget ble raskt omdøpt til kindereggforbudet. For hva er ikke et Kinderegg annet enn tung markdsføring overfor unge, sårbare sinn?

Eller hva med McDonald's Happy Meals som kommer med leker og spennende konkurranser til de friterte potetene? Litago-kua på hodet, den dansende blå Stratos-kua henvender seg vel heller ikke primært til den voksne delen av befolkningen?

I 2012 byttet Arbeiderpartiet helseminister. Inn kom Jonas Gahr Støre, som senere har gjort stor karriere i både Arbeiderpartiet og regjeringsapparatet. Støre la hele forslaget i skuffen. I stedet kom en selvregulerende ordning som har vart siden.

Stormen var så sterk rundt reguleringen som kunne føre til forbud mot blant annet Kinderegg at daværende statsminister Jens Stoltenberg rykket ut på Twitter og slo fast:

- Nei, det er ingen god idé å forby Kinderegg. Det blir derfor heller ikke noe forbud.

Frykter byråkratfest

Nå ber Hoksrud på vegne av landets matvareprodusenter om at det samme gjøres igjen.

- Dette er ikke utredet og var ikke en del av regjeringens opprinnelige forslag, så det må ut på høring. Samtidig sier de at det skal innføres i år. Det kommer også til å åpne opp en Pandoras eske for helsebyråkratene som skal avgjøre hva som er usunt - lykke til! sier Hoksrud ironisk.

- Men skal vi ikke leve av helsebyråkrater etter oljen?

- Jeg trodde vi skulle leve av å produsere ting og selge dem! sier Hoksrud.

- Vi er iferd med å få et samfunn der man forventer at staten skal ordne opp for alle og at foreldre ikke vet hva som er best for barna sine. Det er grenser for hva vi politikere skal blande oss opp i, sier Hoksrud.

- Kinderegg er jo helt fantastisk! Kombinasjonen av sjokolade og så en leke blir jo ikke bedre. Hvem kan finne på å forby det?

Ap: - Bra for vanene

Dagbladet bruker ikke lang tid på å finne svar på Hoksruds spørsmål: Even Røed i Arbeiderpartiet.

Røed sitter i helsekomiteen og står fast på at det er riktig å ha et markedsføringsforbud for usunn mat og drikke overfor barn.

- Det vil gjøre at det er færre som blir utsatt for påvirkning i usunn retning. Det er bra for vanene resten av livet, sier Røed.

- Er du klar over at det samme ble foreslått i 2012 og skutt ned av Stoltenberg og daværende helseminister Støre?

- Nei.

Røed sier videre at forbudet nå skal utredes og på høring, han avviser også at det er hastverk å få på plass et forbud før nyttår.

- Bård Hoksrud bør være imponert over effektiviteten, sier Røed, og avslutter:

- Dette handler om å gi foreldre frihet til å bestemme når barna skal få godteri og når de skal få en leke, uten at barna blir påvirket av reklame rettet mot dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer