BARNEHAGE:  Kine Fjellum er høygrravid, med termin 1. september. Fødselsdato vil avgjøre når barnet hennes får barnehageplass. Møter APs ordførerkandidat i Oslo, Tone Tellevik Dahl og LO-leder Gerd Kristiansen
Foto: Mari Sand Malm / Dagbladet
BARNEHAGE: Kine Fjellum er høygrravid, med termin 1. september. Fødselsdato vil avgjøre når barnet hennes får barnehageplass. Møter APs ordførerkandidat i Oslo, Tone Tellevik Dahl og LO-leder Gerd Kristiansen Foto: Mari Sand Malm / DagbladetVis mer

Kine har termin 1. september. Hvis ikke hun føder før det, glipper barnehageplassen

- Vi garanterer barnehageplass til alle uansett når på året de er født, sier Arbeiderpartiets Tone Tellevik Dahl

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kine Fjellum er gravid i 9. måned, og har termin 1. september. Hvis ikke hun klarer å presse ut sin lille datter før det, mister hun retten til barnehageplass.

1. januar 2006 kom nemlig bestemmelsen i barnehageloven som sier at barn født før 1. september har rett til barnehageplass. Barn som er født innen utgangen av august, har krav på barnehageplass fra og med august påfølgende år.

Barn som er født 1. september og sener er ikke inkludert i neste års hovedopptak, og har dermed ikke rett på barnehageplass før det er nesten to år gammelt.

Dagmamma Hvis ikke Fjellum føder før tirsdag neste uke, gjelder dette med andre ord henne.

- Jeg håper inderlig at jeg får født før 1. september. Det gjør alt så mye lettere. For oss blir dagmamma i så fall det eneste alternativet. Hvis vi er så heldige å få det da. Verken jeg eller mannen min har mulighet til å gå hjemme, sier Fjellum til Dagbladet.

Garanterer barnehageplass Denne ordningen vil Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Oslo, Tone Tellevik Dahl, til livs.

- Sånn som det er nå, må folk time nøye når de skal lage barn. Folk må få lage barn og ha de gøy hele året. Vi garanterer barnehageplass til alle uansett når på året de er født, sier Tellevik Dahl til Dagbladet.

Tellevik Dahl understreker at det, i tillegg til å skape en håpløs situasjon for mange foreldre, legger unødvendig press på mange sykehus.

- På grunn av denne ordningen, er det så mange som føder i løpet av sommeren. Det legger både press på de fødene og på sykehusene. Arbeiderpartiet vil fjerne forbudet i Oslo mot å bygge kommunale barnehager. Vi skal gjøre vår jobb for å ta imot barna, sier hun.

Arbeidslivet LO-leder Gerd Kristiansen, er bekymret for at de som blir nødt til å være hjemme mister tilknytningen til arbeidsplassen.

 ENDRING:  APs ordførerkandidat i Oslo, Tone Tellvik Dahl og LO-leder Gerd Kristiansen vil ha endering i loven om barnehageplass. Foto: Mari Sand Malm / Dagbladet
ENDRING: APs ordførerkandidat i Oslo, Tone Tellvik Dahl og LO-leder Gerd Kristiansen vil ha endering i loven om barnehageplass. Foto: Mari Sand Malm / Dagbladet Vis mer

- Det må bli 2. barnehageopptak i året, slår hun fast. Uansett om det er mor eller far som ender opp med å bli hjemme, blir manges posisjon i arbeidslivet svekket av denne ordningen.

Men Fjellum kan ikke gjøre annet enn å vente, og krysse fangerne.

- Nå skal jeg hjem og gå i trapper og vaske takrenner, og håpe på fødsel, sier hun.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram