Kine må ha tre sommer-jobber

Kine Jordbakke (25) har tre sommerjobber samtidig. Hun står på døgnet rundt for å skaffe penger til medisinstudiet i Dublin i Irland. Hun må betale 160000 kroner i skolepenger og risikerer å ha 800000 kroner i gjeld når hun er ferdig lege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andre norske legestudenter i Dublin får skolepengene betalt av staten.

Kine Jordbakke synes det er grovt urimelig og urettferdig.

Med virkning fra høsten 1997 kjøpte Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF) opp 60 studieplasser for norske legestudenter i utlandet.

60 studenter som hadde søkt plass på medisinstudiet i Norge uten å slippe inn, fikk i stedet tilbud om plass i utlandet med skolepengene betalt.

De som har skaffet seg studieplasser i utlandet på egen hånd, blant dem Kine, må derimot betale det meste selv.

De norske legestudentene i Dublin som har skaffet studieplass selv, ender opp med en halv million mer i studielån enn dem som har fått statlig oppkjøpte studieplasser.

- Dette er grovt urettferdig og urimelig. Hvorfor kan ikke vi komme inn under de samme reglene og få den samme støtten? spør Kine Jordbakke, som har studert medisin i Dublin siden 1995.

Da hadde hun både tatt opp igjen en rekke fag og hatt flere jobber for å skaffe seg flere poeng etter eksamen i videregående i 1992.

- Jeg må arbeide som en gal i alle ferier og låne penger i tillegg for å betale skolepenger, mat og bolig, sier hun.

Jobb, jobb, jobb

I sommer har Kine Jordbakk hatt tre jobber: På dagtid er hun kontorhjelp i De norske Bokklubbene, om kvelden er hun kelner på en restaurant og om natta er hun avlastningshjelp i Oslo kommune for hjerte- og lungesyke.

På toppen av alt dette tar hun jobber som ekstrahjelp på kjøkkenet på Slottet.

- Jeg må ha 40000 til skolepenger hvert år utover det Lånekassa dekker. I tillegg må jeg skaffe ca. 70 000 kroner til mat, klær og bolig i året. Slik må jeg holde på til jeg er 30 år i 2003. Da er jeg forhåpentlig ferdig utdannet lege.

- Hvis jeg makter dette, da, sier Kine Jordbakke.

<B>KNALLHARDT:</B> Legestudent Kine Jordbakke i hektisk aksjon som kelner på en Oslo-restaurant i går kveld. Hun har tre forskjellige sommerjobber for å skaffe mest mulig penger til det rådyre medisinstudiet i Irland.