Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kineser reiste fra Norge og vervet seg til to ekstremistgrupper

Dro til Syria og vervet seg til ETIP og IS, mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

En kinesisk mann bosatt i Norge reiste til Syria og vervet seg til to forskjellige ekstremistgrupper, mener PST. Ifølge tiltalen skal mannen senere ha vervet seg til IS, noe som ifølge statsadvokat Frederik G. Ranke (bildet) kan være straffeskjerpende. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
En kinesisk mann bosatt i Norge reiste til Syria og vervet seg til to forskjellige ekstremistgrupper, mener PST. Ifølge tiltalen skal mannen senere ha vervet seg til IS, noe som ifølge statsadvokat Frederik G. Ranke (bildet) kan være straffeskjerpende. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familiefaren i 30-årene kom til Norge på familiegjenforening, men ifølge påtalemyndigheten oppholdt han seg i landet bare i kort tid før han reiste til Syria som fremmedkriger, melder NRK.

Utvist fra Norge

Mannens kone og barn bor fortsatt i Norge, mens mannen er utvist.

PST tror kineseren fikk våpenopplæring og deltok i kamphandlinger i Syria for de to ekstremistgruppene ETIP (Øst-Turkestans islamske parti) og senere IS. ETIP består av muslimske uigurer fra Xinjiang-regionen i Kina, også kalt Øst-Turkestan. Organisasjonen regnes som en del av al-Qaida.

Vervet seg til IS

Ifølge tiltalen skal mannen senere ha vervet seg til IS, noe som ifølge statsadvokat Frederik G. Ranke kan være straffeskjerpende. Den kinesiske statsborgeren er tiltalt for deltakelse og terrorforbund i de to organisasjonene.

Folkemord og halshugging

- Vi ser alvorlig på saken. At en person ikke bare slutter seg til én gruppe, men så senere, etter å ha hatt tid til å tenke seg om, drar rett inn igjen til Syria og IS. Han slutter seg til verdens verste organisasjon, på det verst mulige tidspunkt i september 2014, mens yazidiene blir utsatt for folkemord og journalister blir halshogd i stor skala, bemerker Ranke.

NRK har vært i kontakt med mannens forsvarer, som opplyser at klienten hans ikke ønsker at han uttaler seg til pressen nå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!