- Kinesere føler seg presset til å demonstrere mot fredsprisen

Sier de presses av den kinesiske ambassaden til å delta i protestaksjoner.

OMSTRIDT PRIS: Geir Lundestad sier han er blitt kontaktet av kinesere som føler seg presset til å protestere mot fredsprisutdelingen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
OMSTRIDT PRIS: Geir Lundestad sier han er blitt kontaktet av kinesere som føler seg presset til å protestere mot fredsprisutdelingen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flere kinesiske organisasjoner i Norge sier de presses av den kinesiske ambassaden til å delta i ulike protestaksjoner i forkant av utdelingen av Nobels fredspris.

Det er planlagt en demonstrasjon på seremonidagen 10. desember, og allerede er det satt i gang underskriftskampanjer mot tildelingen til Liu Xiaobo.

Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad sier han er blitt kontaktet av kinesere som sier de ikke frivillig er gått med på protestene.

- Kinesere forteller meg at de føler seg presset av myndighetene til å stille opp i demonstrasjoner mot prisen, sier Lundestad til NRK.

Flere kinesere bekrefter det samme overfor NRK, men ønsker ikke å stå fram offentlig. De skal ha fortalt at den kinesiske ambassaden har innkalt til møter med ledere for flere kinesiske organisasjoner.

- Dette har vi støtt på i andre sammenhenger når vi har sendt ut invitasjoner til våre arrangementer. For kinesere er dette veldig delikat, for de er redd for å bli forhindret fra å dra til Kina. Men dette viser bare hvor riktig og viktig årets pris er, sier Lundestad.

Ya Ming Yuen fra Moss står bak en av underskriftsaksjonene. Han avviser at det ligger offentlig press bak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer