Kinesere under kniven

Plastisk kirurgi blitt «big business» i Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 11 millioner klinikker, og en omsetning på over 125 milliarder kroner i året, har vokst fram i Kina i løpet av tre kjappe år. Og alt gjøres for å dyrke fram plastikk-trenden.

For 30 år siden ville det vært utenkelig at Kina i 2005 skulle ha over 11 millioner plastikk-klinikker.

Det strenge kommuniststyret ga ikke rom for den slags individuelle utskeielser. Men gjennom Kinas hamskifte de siste åra, har kulturen på mange måter brukt vesten som ideal. Dette, i kombinasjon med manglende statlig regulering, har gjort at skjønnhetsindustrien har vokst i rekordfart.

SKJØNNHET OG SUKSESS: En dokumentar laget av National Geographic Channel konkluderer med at kineserne tyr til plastisk kirurgi fordi de anser et vakkert utseende som ensbetydende med generell suksess.

Det hele kan kanskje synes litt unyansert, men i Kina fins ingen feministbevegelser eller andre protestgrupper som bremser utviklingen.

LEVENDE REKLAMESKILT: Den mektige plastikkindustrien har fått godt fotfeste i populærkulturen. Klinikkene spanderer operasjoner på folk som står fram som levende reklameskilt, og arrangerer skjønnhetskonkurranser for dem som har latt seg operere til et bedre utseende. «Miss kunstig skjønnhet» er en av disse.

Det nyeste konseptet kalles «Mr. Ugly contest», og går ut på at menn konkurrerer om hvem som har størst behov for plastisk kirurgi.

FLERE BEILERE: Regjerende «Miss kunstig skjønnhet», skuespilleren Hao Lu Lu (26), har ligget under kniven i mer enn 200 timer for å få operert øyelokkene, nesa, ansiktet, halsen, brystene, magen, rumpa og beina.

Kinesere under kniven

Hun forteller i et intervju med National Geographic at hun er svært fornøyd med inngrepene.

-  Det har gitt meg større muligheter både på jobbmarkedet og på kjærlighetsfronten. Jeg blir oftere intervjuet, får flere jobbtilbud og har flere beilere. Dette var ikke noe jeg forventet, men jeg er fornøyd med utfallet, sier hun.

STOR RISIKO: Heller ikke i Kina skjer plastiske operasjoner uten risiko. I National Geographic-dokumentaren treffer vi Lui Dan, som gjennomgikk operasjoner for å få strukket beina sine, men som endte opp med å få infeksjon i beinmargen, stygge arr, bevegelseshemning og kortere bein enn da hun begynte prosessen.

I en konkurranse vant 22 år gamle An-Li plastiske operasjoner for tusenvis av kroner. Hun avslo tilbudet.

-  Det var en riktig avgjørelse. Jeg tror ikke jeg kommer til å foreta plastiske inngrep i framtida, men jeg utelukker det heller ikke, sier hun.

An-Li forteller om sykehus som gir studentrabatter på plastiske operasjoner.

Mange syns det er viktig å ha et vakkert ansikt.

-  Flere studenter opererer seg før de går på jobbintervjuer, sier hun.

NESEKUNST:</B>Zhang Yinghua har fått rettet på nesen.
AFTENANTREKK: Kinesiske kvinner kaster seg inn i skjønnhetskonkurrenser straks de har fikset på utseendet. Feng Qing, Liu Xiao Zing, Chen Lili og Den JieYu viser seg frem i aftenatrekk i konkurrensen "Artificial beauty".