Kinesere ved folkehøyskole drapstruet

Fire kinesiske studenter ved Møre Folkehøgskule skal ha blitt truet på livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Truslene skal ha kommet i forbindelse med at studentene har fortalt ledelsen ved Møre Folkehøgskule at en useriøs agent har fått dem til landet, melder NRK.

Møre Folkehøgskule anmeldte agenten til politiet i går kveld.

Etterforskes

- Vi tar truslene alvorlig. Ut ifra erfaringene og det som har skjedd andre steder så kan ikke vi la være å ta dette alvorlig. Vi har gitt politiet informasjon om det som har skjedd, sier rektor ved Møre Folkehøgskule, Odd Arve Steinvåg, til NRK.

- Det var rektor ved skolen som kontaktet oss med informasjon om truslene. Vi har satt i verk tiltak i denne forbindelse. Saken vil bli videre etterforsket i dag, sier Inger Marie Seth, operasjonsleder ved Sunnmøre politidistrikt, til NTB.

Politiet vil ikke opplyse på hvilken måte truslene er framsatt. De vil heller ikke opplyse om hvilke tiltak som ble satt i verk i går kveld for å beskytte de fire kinesiske studentene ved folkehøyskolen.

Kvinne fra Ål

Elevene ved Møre Folkehøgskule skal ifølge Klassekampen ha blitt svindlet for opp mot 74.000 kroner. Det er en kvinne fra Ål i Hallingdal som skal stå bak svindelen. Hun har opptrådt som formidlingsagent for elevene.

Skolen fattet mistanke da en av de kinesiske elevene viste fram det som skulle være en attest på opptak ved skolen. Attesten var fra et firma der kvinnen er medeier som driver med salg og import av scootere. Firmaets logo var overstrøket og navnet til Møre Folkehøgskule står skrevet med penn.

Norske myndigheter krever at elever som er fra land utenfor EØS må betale 54.000 kroner inn på en sperret konto. Dette er en sikkerhet for skolepenger og til returreisen fra Norge.

Møre Folkehøgskule oppdaget at enkelte av de kinesiske elvene var av kvinnen blitt bedt om å betale opp mot 99.000 kroner i tillegg til et «gebyr» på 4.000 dollar.

200 lurt

Det kinesiske studentparet som ble funnet drept på en studenthybel i Bjerregaards gate i Oslo 20. februar, skal ha kommet til Norge ved hjelp av en studieagent. Begge studerte ved Musikk Instrument Akademiet i Sarpsborg og skal ha hatt gjeld til en kinesisk agent som skaffet dem studieplassen.

De siste to årene skal omkring 200 kinesiske studenter ha blitt lurt til norske folkehøyskoler. Studentene betaler store summer til agenter som lokker med universitetsutdannelse, arbeid og oppholdstillatelse, skriver Dagsavisen.

I Utdanningsdepartementet jobber man nå med å finne fram til eventuelle tiltak for å regulere tilstrømningen av kinesiske studenter. Folkehøyskolene har bestemt seg for å gå til en rekke tiltak for å sikre seg at kinesiske studenter ikke kommer til Norge på falske premisser. Blant annet har de tatt kontakt med ambassadene, og vil gi ut tydeligere informasjon på engelsk og kinesisk.

Rundt 700 kinesere har i dag oppholdstillatelse i Norge for å studere. Rundt 120 av dem går på folkehøyskoler, men langt flere går på høyskoler og universiteter.

(NTB)