Kineserne elsker å se de kriminelle tilstå på direkten

- Staten ønsker å vise folket at samfunnet fungerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da den mayanmarske narkobandelederen Naw Kham ble dømt for narkotrafikk, kidnapping, kapring og drap i fjor, valgte den kinesiske statlige kanalen CCTV å direktesende hele rettsaken på tv.

Kameraene sluttet ikke filme Kham før han skulle henrettes med giftsprøyte.

Hjemme i de kinesiske stuene satt folk benka foran tv-skjermen. Og på sosiale medier gikk det varmt etter at dommen falt.

Nå har såkalt «tilståelses-tv» av kriminelle blitt en seerfavoritt i Kina, skriver nyhetsstedet Vice.

I videoen over ser du et udrag av kinesiske lovbrytere som har måttet stå skolerett på tv.

- En respons Kina-forsker Elin Sæther ved UiO forklarer til  hvorfor CCTV viser de kriminelles tilståelsesintervjuer.

-  Det er både populært for seerne, og det viser folket at de kriminelle får sin straff. For kinesiske myndigheter og CCTV tror jeg det er viktig å gi folket et bilde av at samfunnet fungerer som det skal, sier hun til Dagbladet.

Fikk kalle offeret «demon» på tv I mai i år vekket Zhang Lidong avsky i Kina etter å ha slått en dame til døde på en McDonalds i den østlige delen av landet.

Etter arrestasjonen ble Lidong satt foran kameraet for å tilstå sine ugjerninger på direktesendt tv. Han kalte drapsofferet for blant annet «demon» og «monster» under tilståelsen, men dette ble ikke sensurert.

- Kina har ikke en Vær Varsom-plakat som her i Norge, og mediene har svakere mekanismer for å kontrollere etiske hensyn, kommenterer Sæther.

Måtte beklage prostitusjon Guo Meimei er superkjendis i Kina, og kom i medienes søkelys da hun påstod at hun jobbet for Røde Kors  som salgsleder i 2011.

Senere ble hun dømt for plassering av ulovlige veddemål, korrupsjon og prostitusjon.

Ifølge South China Morning Post er tilliten til organisasjonen Røde Kors nå svært lav hos kineserne.

Meimei dukket opp på luften med en tilståelse på riksdekkende tv, og måtte beklage både luksusprostitusjonen og til Røde Kors.

I videoen over tilstår hun følgende: «Han overførte 50 000 yuan til bankkontoen min, og vi hadde sex samme dagen».

- Tilståelser som dette vises av CCTV for å signaliserer at tillitsbrudd som korrupsjon slås hardt ned på, mener Sæther.

KINA-EKSPERT: Elin Sæther mener kinesisk statlig tv er opptatt av å vise folket et bilde av orden i rekkene. Foto: UiO
KINA-EKSPERT: Elin Sæther mener kinesisk statlig tv er opptatt av å vise folket et bilde av orden i rekkene. Foto: UiO Vis mer