<strong>PÅ GEJNSYN:</strong>  USAs president Barack Obama da han gjestet Kina og den kinesiske mur i november i fjor. Siden den gang har det vært flere skjær i sjøen for forholdet mellom USA og Kina. I neste uke kommer Kinas president til Washington. Foto: REUTERS/Jason Lee/SCANPIX
PÅ GEJNSYN: USAs president Barack Obama da han gjestet Kina og den kinesiske mur i november i fjor. Siden den gang har det vært flere skjær i sjøen for forholdet mellom USA og Kina. I neste uke kommer Kinas president til Washington. Foto: REUTERS/Jason Lee/SCANPIX Vis mer

- Kineserne er smarte. De utmanøvrerer oss

Obama under sterkt press for å gjøre noe med Kina. Men USA kan ikke lenger diktere hva Kina skal gjøre, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Tålmodigheten med Kina er i ferd med å ta slutt.

I hvert fall hvis vi skal tro det politiske nyhetssnettstedet Politico, som har snakket med flere fremtredende demokrater, som ønsker at president Barack Obama skal ta i bruk sterkere virkemidler overfor den asiatiske stormakten.

Sju måneder før mellomvalget til Kongressen, må demokratene ta støyten for en finanskrise som har kostet USA åtte millioner jobber. Kina er syndebukken som får skylda for at amerikanske arbeidsplasser flagges ut, og for en amerikansk økonomi som lider under et handelsunderskudd på 181,4 milliarder dollar.

Utmanøvrert av Kina- Vi har problemer med kineserne. De er smarte, og har for vane å umanøvrere oss. De tar jobbene våre. De tar pengene våre, og deretter låner de pengene tilbake til oss, og eier dermed en stor del av USA. Så la oss følge nøye med på hva som skjer, sier den demokratiske senatoren Arlen Specter til Fox News.

Senatoren fra Pennsylvania er bare en av mange som er misfornøyde med den politiske hestehandelen som ble inngått i forrige uke. Da kom stormaktene til enighet om at Kina støtter USAs ønske om sanksjoner mot Iran, mot at USA ikke stempler Kina som valutamanipulator i en rapport som det amerikanske finansdepartementet kommer med 15. april.

Det skjer etter at en gruppe på 130 kongressmedlemmer gikk sammen om et brev til Det hvite hus, der de ba om at Kina fikk status som valutamanipulator.

En gruppe 14 senatorer har også foreslått å innføre handelssanksjoner dersom Kina ikke sørger for å gjøre noe med den kunstig lave kinesiske valutaen

De mener at Kinas økonomiske politikk gjør kinesisk eksport billigere på bekostning av amerikanske arbeidsplasser og eksport. Enkelte økonomer anslår at den reelle verdien av kinesiske yuan kan være 20 til 40 prosent høyere dersom Beijing lot valutakursen flyte fritt, skriver The New York Times.

Kina har de siste 20 månedene holdt valutaen på 6,83 per dollar, ifølge finansnettstedet Bloomberg.

Ber Obama handle
Derfor var naturlig nok valutastriden hovedtemaet da USAs finansminister, Timothy Geithner, var på en lynvisitt i Beijing i dag.

Ifølge The New York Times er det nå klart Kina i løpet av de nærmeste dagene vil annonsere at de vil styrke sin valuta og gjøre den noe mer markedsorientert.

Eksperter advarer imidlertid mot at en reform av Kinas finanspolitikk er en langsiktig oppgave, og at effekten på internasjonal handel neppe vil komme umiddelbart.

Men i Washington føler flere senatorer at de ikke har noen tid å miste.

- Dersom Obama ikke gjør noe, vil bli nødt til å gjøre noe. Det er simpelt hen for mye press og utilfredshet i dette landet, sier en sentralt plassert kilde til Politico.

USA kan ikke diktereSeniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Øystein Tunsjø, tror ikke nødvendigvis disse utspillene fra Capitol gjenspeiler en generell holdningsendring.

-  Kina er ikke tidligere blitt kalt valutamanipulator og det kommer trolig ikke til å skje denne gangen heller, sier han.

- Forholdet mellom Kina og USA er blitt så viktig at det ikke kan forgiftes av en enkelt sak. Forrige gang dreide det seg om Taiwan-spørsmålet, det viktigste og mest prinsipielle spørsmålet i forholdet mellom de to stormaktene. Likevel ble det spådd at situasjonen ville roe seg, og at Hu ville komme til USA om ikke alt for lenge. Den gangen lå det i kortene og jeg tror det samme gjelder nå.

Det er varslet at Kinas president Hu Jintao vil komme til Washington allerede neste uke for å delta på et internasjonalt toppmøte om atomsikkerhet. Trolig vil det gi anledning til nye samtaler mellom Hu og Obama.

Tunsjø mener vi ser et tegn på at strategiske hestehandler er blitt stadig viktigere, og at amerikanerne er i ferd med å innse at de må gi noe tilbake for å få fremgang på andre områder.

- Det er viktig å huske at det ikke bare er en part. Kina er blitt så sterke, at de ikke kan la USA diktere politikken sin. Det ville være problematisk om Kina revaluerer på grunn av amerikansk press. Kinesiske ledere kan ikke stå inne for en slik politikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer