- Kineserne er som vampyrer

Franske fagforeningsledere advarer Elkem-ansatte.

 KINESERNE KOMMER:  Elkems fabrikk utenfor Kristiansand er blant de norske bedriftene som nå er blitt kinesisk eie. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, REUTERS/SCANPIX.
KINESERNE KOMMER: Elkems fabrikk utenfor Kristiansand er blant de norske bedriftene som nå er blitt kinesisk eie. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, REUTERS/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franske fagforeningsledere advarer Elkem-ansatte mot kinesiske Bluestar som tirsdag kjøpte opp norske Elkem.

Det samme selskapet kjøpte opp silikonvirksomheten til franske Rhodia i 2007.

- Det er åpenbart at de trenger Elkems teknologi. Men når kineserne har lært seg det de trenger, er det ikke sikkert at de trenger å beholde nordmennene lenger. Vær forberedt på det verste.

- Suger som vampyrer - Vi har ingen gode framtidsutsikter med dem. Kineserne er som vampyrer. De kommer og suger til seg teknologien vår for å ta den med seg tilbake til Kina, sier Jean Granjon ved Bluestar Silicones i Frankrike til Dagens Næringsliv.

Ifølge hans fagforeningskollega Eric Ulme har det ikke vært gjort noen investeringer siden kineserne overtok det franske selskapet i 2007, og det er heller ingen åpenhet om framtidsplanene.

- Lagt ned om fem år Granjon og Ulme lurer på hvorfor kineserne vil produsere i Frankrike når de kan produsere mye billigere i Kina. Begge tror kineserne har lagt ned den franske fabrikken om fem år.

- Sakte, men sikkert vil vi bli stengt. Her vil det snart bare bli et lager med noen få ansatte, sier Granjon.

Konsernsjef Robert Lu i Bluestar avviser overfor Dagens Næringsliv at selskapet er som vampyrer som suger til seg teknologi og ideer.

- Vil ikke stenge i Norge
- Vi er verken imperialister eller vampyrer. Det handler om å vokse og drive internasjonale forretninger. Vi er ikke bare i Kina, vi er globale, akkurat som Elkem. Vi ønsker å utnytte synergiene mellom selskapene og utvikle Elkems ideer i Kina og Asia. Vi vil sannsynligvis ikke åpne nye fabrikker i Norge, men vil heller ikke stenge ned gamle, sier Lu.

(NTB).